xcounter
#

Приречені на переозброєння: робототехніка – сухопутній вимір (огляд виставки "Зброя та безпека-2021, частина 2)

1589
Автоматична турель платформи "Скорпіон 3"
Автоматична турель платформи "Скорпіон 3"

Defense Express продовжує серію публікацій на тему "Приречені на переозброєння: огляд виставки "Зброя та безпека-2021". У першій частині ми говорили про безпілотники та баражуючі боєприпаси, у другій розширимо цю тему "сухопутною" робототехнікою

Аналіз експонатів виставки свідчить про подальше зростання питомої ваги розробок у сфері робототехніки, що цілком відповідає провідним трендам розвитку ОВТ і вимогам дистанційної війни майбутнього.

Особливої уваги заслуговує розробка КБ Robotics (м. Київ) – роботизований спостережно-вогневий комплекс (РСВК-М) модульної конструкції "Мисливець", створений на базі дистанційно керованої платформи, що вже 5 років з успіхом використовується в бойових умовах. "Мисливець" є вже четвертою модифікацію, з просунутим ПЗ і електрорухом, що замінив двигун внутрішнього згоряння.

Читайте також: Приречені на переозброєння: дрони та роботи поля бою (огляд виставки "Зброя та безпека-2021, частина 1)
РСВК-М
РСВК-М "Мисливець" від КБ "Robotics"

Комплекс складається з багатоцільової роботизованої платформи (БРП) масою 600 кг та ударного модуля (УМ). Від інших аналогів РСВК-М вигідно відрізняє використання систем штучного інтелекту, висока точність стрільби, надійність та простота конструкції, а також можливість модернізації.

Йдеться про створення розробником адаптивної системи автономного руху, заснованої на алгоритмі обробки даних від різних датчиків, що дозволяє БРП рухатись автономно й уникати небажаних контактів. Завдяки модульності конструкції БРП може змінювати конфігурацію і призначення шляхом оснащення відповідним озброєнням або обладнанням.

Зокрема, крім установки УМ, передбачено можливість додаткового озброєння платформи протитанковими ракетами, як окремо (4 ПУ), так і додатково до УМ (3 ПУ), засобами візуального, акустичного та вогневого контролю, системою виявлення мін, системою розмінування, а також використання платформи як транспортера або евакуатора. Попри невеликі розміри (2,02 х 1,25 х 0,68 м), платформа здатна нести корисне навантаження від 200 до 400 кг.

РСВК-М
Розробки від КБ Robotics: РСВК-М "Мисливець" та новий комплекс для запуску дронів-камікадзе

Ідея створення мобільної платформи з’явилася після випробувань у 2016 році в зоні АТО стаціонарного вогневого комплексу. Проєкт розроблений цілком на кошти волонтерів, пройшов випробування в бойових умовах і має високі шанси бути прийнятим на озброєння.

Інша розробка компанії – розумний дрон-камікадзе або баражуючий боєприпас LUACC. Цей 6-кілограмовий дрон може діяти у складі рою і запускатися залпом з 24-ствольної ПУ (касети) наземного або морського базування за принципом "вистрілив і забув".

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти