xcounter
#

Польща хотіла 800 тисяч 155-мм снарядів до 2029 року, але тепер мова за 300 тисяч

14816
Вироблені на потужностях польського ОПК 155-мм снаряди, фото - PGZ S.A
Вироблені на потужностях польського ОПК 155-мм снаряди, фото - PGZ S.A

Що могло привести до перегляду планів по боєприпасам при фактичному зростанні затрат

Наприкінці березня 2023 року уряд Польщі ухвалив профільну програму, в рамках якої польська оборонна промисловість до 2029 року мала би виготовити загалом 800 тисяч снарядів калібру 155-мм. При цьому очікувані затрати на програму мали би скласти загалом 14 мільярдів злотих, із яких 2 мільярди злотих мали піти на розширення виробничих потужностей, інші 12 мільярдів – безпосередньо на закупівлю боєприпасів.

Але схоже, що польському уряду по мірі реалізації цієї програми довелось урізати амбітність планів по снарядам. Бо тепер мова про те, що до 2029 року має бути поставлено хоча би 300 тисяч снарядів калібру 155-мм при затратах на 11 мільярдів злотих. Про це йдеться в публікації польського видання ZBiAM.

Читайте також: Україна тепер публічно просить в Австралії Abrams та списані Taipan, про ударні Tiger поки не йдеться
Вироблені на потужностях польського ОПК 155-мм снаряди, фото - PGZ S.A

Програма з амбітним початком

В публікації йдеться, що 29 березня 2023 року тодішній польський уряд на чолі з Матеушем Моравецьким ухвалив програму під назвою "Національний резерв боєприпасів", в структуру якої закладалось одразу дві цілі – дати війську достатню кількість снарядів та диверсифікувати джерела виробництва.

Оскільки до цього державний оборонний концерн PGZ тут був ледь чи не одноосібним монополістом. Цікаво, що фінансування для цієї програми закладалось одразу з кількох джерел – не тільки із бюджету польських урядових структур, але із фондів Європейського Союзу також.

Також цікаво, що для участі у цій програмі подались одразу п’ять різних суб’єктів, в тому числі й іноземні виробники боєприпасів. Однак до фінального відбору польський уряд допустив лише два суб’єкти – консорціум PGZ-AMUNIJA, утворений державним оборонним концерном PGZ, та компанію Polska Amunicja Sp. z o.o, де 51% акцій належить державному Агентству розвитку промисловості Польщі.

Результат вийшов передбачуваним

Переможцем відбору в підсумку став все ж державний консорціум PGZ-AMUNIJA, із яким у червні 2023 року Міноборони Польщі уклало рамковий контракт строком до 2029 року на виробництво «кількох сотень тисяч» 155-мм артилерійських снарядів та 120-мм танкових снарядів.

Водночас, в грудні 2023 року PGZ-AMUNIJA уклало перший виконавчий контракт із Агентством озброєнь Міноборони Польщі, за яким і передбачена вище згадана поставка 300 тисяч снарядів калібру 155-мм за 11 мільярдів злотих до 2029 року.

Польські 155-мм боєприпаси, фото — MON/Twitter

Тобто на даний момент виходить, що польський уряд був вимушений або зменшити кількість снарядів, запланованих до закупівлі, або ж вимушений буде витратити значно більше, аніж 14 мільярдів злотих, щоб дійти до показника 800 тисяч артилерійських пострілів.

Автори ZBiAM відзначають, що так як державний PGZ уже тривалий час лишається монополістом в оборонно-промисловому комплексі Польщі. Тому найбільш критичне виробництво по боєприпасам зосереджено на потужностях лише кількох підприємств із дуже специфічним розміщенням.

Вироблені на потужностях польського ОПК 155-мм снаряди, фото - PGZ S.A

Так, наприклад, заводи по виготовленню снарядів MESKO SA, ZM DEZAMET SA та ZPS "GAMRAT" Sp. z o.o розміщені в Люблінському та Підкарпатському воєводствах, тобто безпосередній близькості до кордону з Україною та Білоруссю. Виробництво тротилу та гексогену – лише на двох заводах в містах Бидгощ та Піонки, тобто в іншому кінці країни.

А щоб вийти на збільшення обсягу виробництва, Польщі наразі треба створювати додаткові потужності.

Читайте також: Рашисти працюють над міні-РЗСВ на базі "Тигра" під реактивні снаряди С-8