xcounter
#

Перемогти Су-57 у доповненій реальності: пілоти винищувачів зможуть тренуватися проти віртуальних проєкцій ворожих літаків

Перемогти Су-57 у доповненій реальності: пілоти винищувачів зможуть тренуватися проти віртуальних проєкцій ворожих літаків
2485

Пілот у відставці Ден Робінсон та його команда Red 6 працюють над створенням революційної технології для підготовки військових пілотів у повітряних боях

Суть цієї технології в тому, щоб замінити фізичні літаки, які імітують дії противника та "з’їдають" десятки тисяч доларів за годину, комп’ютерними проєкціями. Ці проєкції зможуть бути будь-яким ворожим літаком, кажуть розробники.

Якщо цей проєкт буде успішним, технологія стане в пригоді не тільки для підготовки пілотів, але й на суші та в морі та й загалом буде здатна змінити традиційне уявлення про методи та процедури навчання.

Читайте також: У США представили "найінтелектуальніший" безпілотник Ghost 4: він вміє літати в "рої" й автономно відстежувати цілі (відео)
Ден Робинсон
Ден Робінсон, генеральний директор Red 6

У The Drive поспілкувалися з Деном Робінсоном, "батьком" цієї ідеї, та дізналися більше про проєкт. Пропонуємо ознайомитися з деякими фрагментами цієї розмови.

Отже, яку саме проблему планував вирішити Ден: "Коли ми тренуємося, нам потрібен хтось, з ким можна літати та відпрацьовувати навички – а це проблема на мільярди доларів. Вона не вирішилася у 2006-2009 роках і наразі ситуація тільки погіршилася через низку причин. Передусім через вартість таких навчань, а також через те, що нам критично не вистачає хлопців та дівчат на передовій, тому що їх важко знайти, навчити та ще важче утримати".

Робінсон також зазначає, що пілоти мають тренуватися проти загроз, що максимально наближені до реальних та з огляду на основних противників США – Росію та Китай. Зокрема йдеться про винищувачі Су-57 та J-20, як стверджує Робінсон.

Питання, яке намагався вирішити Робінсон у своєму проєкті зі створення альтернативи сьогоднішнім тренуванням, є дійсно важким – бо йшлося не про віртуальну реальність, а про доповнену.

"Це складна проблема, оскільки ми намагаємося розташувати віртуальні об’єкти у реальному світі, які мають взаємодіяти з навколишнім середовищем так, ніби вони є частиною реального світу. Для цього треба вирішити низку складних технічних проблем", – каже Ден.

З цією проблемою Робінсон звернувся до двох фахівців у сфері доповненої та віртуальної реальності, які на питання "чи можна реалізувати цей проєкт?" відповіли "абсолютно ні", пояснюючи це тим, що "доповнена реальність не працює у відкритому просторі та не працює у динамічному середовищі".

Але, зрештою, компанії вдалося продемонструвати перші успіхи на шляху реалізації свого проєкту. Так, їм вдалося зафіксувати статичний об’єкт у повітрі розміром приблизно 500 на 500 футів, а льотчики ВПС США навіть змогли пролетіти крізь нього.

Згодом розробникам вдалося створити віртуальний літак-заправник КС-46, який, за словами Робінсона, "виглядав як справжній" і "ми навіть змогли вставити його заправну штангу у бак нашого реального літака". На черзі – моделювання повітряного бою з російським винищувачем.

Робінсон сподівається, що завдяки новій технології вдасться не тільки створювати якісні проєкції противників США – Росії та Китаю, але й створювати такі умови бою, де противник має кількісну перевагу у повітрі.

Водночас позитивні новини щодо нової технології не означають, що на шляху до її впровадження немає перепон. Йдеться і про елементарні технічні проблеми, як-от шоломи пілотів, на які буде проєктуватися зображення, так і, як каже Робінсон, "лежачий поліцейський" у вигляді керівництва ВПС США.

“Приватний сектор може рухатися набагато швидше, аніж міноборони. Колись генерал ВПС мене спитав: "Як швидко ви зможете зробити цю технологію?" Я відповів: "Настільки швидко, наскільки ви нам дозволите це зробити". "Тому що ми не збираємося затримувати цей процес", – каже Робінсон.

Читайте також: Жага протистояти Китаю змусила Трампа змінити своє рішення щодо штучного інтелекту