xcounter
#

Олег Уруський: розробка державної політики та боротьба з хаосом у промисловості

Новий віцепремʼєр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України виголосив низку цілей своєї діяльності
"Вільха" - один з показових проектів, реалізованих державними підприємствами ОПК
"Вільха" - один з показових проектів, реалізованих державними підприємствами ОПК
1339

Верховна Рада України 16 липня затвердила кандидатуру Олега Уруського на посаду віцепрем’єр-міністра України - міністром з питань стратегічних галузей промисловості. За це проголосувало 250 народних депутатів. Сам Олег Уруський у сесійній залі та одразу після призначення виголосив декілька показових тез щодо цілей своєї майбутньої діяльності.

"Основне завдання - налагодження системи, щоб позбутися від того хаосу, в якому знаходиться наша промисловість. Ми плануємо співпрацювати з профільними асоціаціями, у нас є спільні напрацювання", - заявив він у парламенті.

Згодом, в ефірі телеканалу "Україна 24" віцепремʼєр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський заявив про те, що нове міністерство не буде втручатися в роботу підприємств оборонно-промислового комплексу.

Читайте також: Бліцкриг № 3822: Чому "Укроборонпром" так поспішає з ухваленням Закону про долю підприємств "оборонки"
Уруськй
Верховна Рада України 16 липня затвердила Олега Уруського на посаді віце-прем’єр-міністра України - міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

"Я категоричний противник того, щоб міністерство брало на себе функції управління (оборонно-промисловим комплексом — ред.), не йтиметься про те, щоб безпосередньо керувати підприємствами, втручатися в їх господарську діяльність, як сьогодні робить "Укроборонпром".

Директори підприємств, що входять в "Укроборонпром", можуть багато чого розповісти", — сказав він.

У мене є чітке бачення функцій і завдань нового міністерства, в першу чергу це розробка державної політики

Державний концерн "Укроборонпром" не може існувати у сьогоднішньому вигляді, тому потребує трансформації та розформування. Багато підприємств, що входять до концерну, втратили будь-який зв'язок з оборонною промисловістю.

З огляду на виступ Олега Уруського в ефірі телеканалу "Україна 24", він дотримується підходу, що частину підприємств "Укроборонпрому" треба передати до Фонду державного майна для подальшої приватизації, а на основі решти підприємств створити холдингову компанію, яка стане "основою українського ОПК".

Джевелін
Зброя. Треба знайти баланс між чужим та своїм

"У 2014 році я пропонував перейти до системи холдингів за напрямками. Їх може бути 7 чи 8. А трансформація концерну повинна відбутися в державну холдингову компанію, яка буде керуючою холдинговою компанією та управляти рештою холдингів", - пояснив він.

Уруський запевнив, що у нього є стратегія та бачення як щодо подальшої долі концерну, так і сфери відповідальності нового міністерства.

"У мене є чітке бачення функцій і завдань нового міністерства, в першу чергу це розробка державної політики. Невипадково міністерство має назву "з питань стратегічних галузей", а не "оборонно-промислового комплексу".

Програма боєприпасної галузі - виклик для України.

У цивілізованих країнах не використовуються в назвах центральних органів влади, що входять до складу урядів цих країн, "оборонно-промисловий комплекс", — сказав він.

Важливі зміни в організації роботи оборонно-промислового комплексу країни, (навіть якщо Уруський і робить наголос насамперед на стратегічних галузях, що власне, не містить жодного протиріччя) та поява посадової особи, відповідальної за цей важливий сектор - це наслідки рішеннями РНБО України від 18.02.2020 "Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки", уведеного в дію Указом Президента України від 27 лютого 2020 року № 59.

Уруський
"У мене є чітке бачення функцій і завдань нового міністерства, в першу чергу, - це розробка державної політики".

Серед іншого, там йшлся про створення центрального органу виконавчої влади, відповідального за формування та забезпечення реалізації державної військово-промислової політики та функцій з управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.

Кардинальна зміна підходів до управління ОПК насамперед має розв’язати проблему недостатнього рівня координації суб’єктів військово-промислової політики, зокрема, відсутності профільного координуючого органу, та запровадити системний підхід до розвитку цієї сфери.

Перший етап реформування передбачає створення профільного міністерства, яке відповідатиме за формування і забезпечення реалізації державної військово-промислової політики.

Створення та модернізація бронетехніки - потенціал є, потрібні цілі та результати

У структуру нового міністерства, за планом, яке раніше виголосило керівництво РНБО, мають увійти підприємства ДК "Укроборонпром", Державне космічне агентство України, Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки, Держслужба експортного контролю, державне підприємство Павлоградський хімічний завод.

Кардинальна зміна підходів до управління ОПК має розв’язати проблему координації суб’єктів військово-промислової політики

Підприємства ОПК мають насамперед сконцентруватися на забезпеченні армії сучасними високотехнологічним озброєнням та технікою, що дозволить ефективно реагувати на сучасні виклики.

Що ж до розв'язання питання про організаційно-правову форму роботи підприємств, що входять до складу ДК "Укроборонпром", то тут ситуація достатньо цікава.

9 липня 2020 р. групою народних депутатів було зареєстровано законопроект № 3822 "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності", фактичним автором якого є "Укроборонпром". Про особливості цього законопроекту ми вже писали.

Буде цілком вірним, якщо ці ініціативи концерну будуть проаналізовані через призму оборонного плануванння та низки державних програм, які конкретизують у часі, фінансах та результатах цілі військово-технічної та оборонно-промислової політики країни.

Це, власне, і належить безпосередньо до зони відповідальності та компетенцій нового віцепремʼєра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

Читайте також: Визначено кандидата на пост віце-прем’єра оборонно-промислового комплексу України (документ)