xcounter
#

Німецька армія завершила перехід на бронемашину Boxer: Чи є паралелі з програмою БТР-4?

6350
Пересідати на "Боксери" бундесвер почав в 2011 році, завершив – у червні 2021 року
Пересідати на "Боксери" бундесвер почав в 2011 році, завершив – у червні 2021 року

Хоч ця колісна бронемашина відносно нова, вона уже пройшла один раунд модернізації по результатам кампанії в Афганістані

Коли ми розмірковуємо про рівень успішності програми по переозброєнню вітчизняного війська на БТР-4 або ж інші бронемашини власного виробництва, нам не вистачає паралелей по темі того, як аналогічні програми відбуваються у більш розвинутих країнах. Сьогодні можемо один такий приклад навести.

Як розповів портал European Defence Rewiew, 22 червня цього року німецька армія отримала останню бронемашину Boxer із партії в 131 машину, поставка яких була замовлена в грудні 2015 року та обійшлась у 478 мільйонів євро (еквівалент – близько 14 мільярдів гривень).

Читайте також: Білорусь показала прототип власного БТР та тонко натякнула на відмову від російського "Бумерангу"
Boxer став основною колісною бронемашиною німецької армії

У цьому повідомленні є ось такий пасаж – "Незважаючи на пандемію, яка в деяких випадках мала значний вплив на дати поставки, контрактні терміни були дотримані завдяки конструктивній, прагматичній та довірчій співпраці між галуззю та замовником".

Іншими словами – німецький концерн Krauss-Maffei Wegmann (KMW) як виробник бронемашини Boxer обрав тактику, відмінну від українських взірців, та продемонстрував бундесверу як замовнику, що здатен відвантажувати свою продукцію планомірно та всупереч форс-мажорам.

Німецька армія має 72 бронемашини Boxer в санітраній версії, фото з відкритих джерел

Наступна особливість програми по "пересадці" німецької армії на бронемашини Boxer – це помірні, а головне – реалістичні темпи поставок, котрі замовник (тобто бундесвер) та виробник (тобто концерн Krauss-Maffei Wegmann) визначали спільно.

За інформацією European Defence Rewiew, із кінця 2011 року і по сьогоднішній день німецька армія отримала близько 400 "Боксерів" у варіантах машини підтримки піхоти, машини управління військами та санітарної машини. В середньому – на рік виходить близько 44 машин.

Бундесвер також використовує декілька "Боксерів" у навчальній версії

Якщо ж конкретизувати – за темпами поставок цієї другої партії бронемашин у 131 "Боксери" виходить, що в середньому з кінця 2015 року і до першої половини 2021 року німецька армія щороку отримувала по 22 таких бронемашини.

Особливість третя програми по "пересадці" німецької армії на бронемашини Boxer – якщо виникала реальна потреба, німці не вагались вдосконалювати цей свій зразок бронетехніки, і при цьому вони не проявляли особливої фрустрації.

Бронемашина TPz 1 Fuchs німецького контингенту в Афганістані

Якщо детальніше – Boxer був покликаний собою замінити в лавах німецької армії бронемашину TPz 1 Fuchs, котра показала свої недоліки під час кампанії в Афганістані.

Але коли в Афганістан зайшли перші підрозділи бундесверу, оснащені "Боксерами", виявилось, що і новітні бронемашини слід негайно доопрацювати. Так, зокрема, народилась модифікація Boxer А2, поставку самих таких бронемашин німецька армія і замовила в грудні 2015 року в рамках другої партії.

Бронемашина Boxer німецького контингенту в Афганістані

Удосконалення, які довелось проробити в рамках модифікації Boxer А2 – удосконалити приводний блок, коробку передач та мережу енергоживлення. Іншими словами, потрібно було виправляти "дрібні" проблеми, які на перший погляд і так не мали би виникнути, якщо зважити на славу Німеччини як світового виробника автомобільної техніки

Також – на Boxer А2 додали систему протипожежного захисту, посилили нижній бронезахист, поставили систему супутникового зв’язку та вдосконалили огляд для механіка-водія.

Boxer проходить тест на долання водних перешкод

А цей пакет вдосконалень уже явно випливав із практики застосування "Боксера" у місіях німецької армії. Цікаво, що до модифікації А2 довелось доопрацьовувати навіть усі 65 бронемашин Boxer у версії машини управління військами.

Які паралелі проглядаються між програмою Boxer та програмою БТР-4 – кожен читач зможе побачити самостійно.

Бронемашини Boxer німецької армії фото з відкритих джерел
Читайте також: Польща провела випробування своєї БМП Borsuk під час навчань Dragon 21