xcounter
#

Міністерство стратегічних можливостей: перші кроки з зони хаосу - інтерв'ю з віцепрем'єром Олегом Уруським

Віцепрем'єр-міністр Олег Уруський
Віцепрем'єр-міністр Олег Уруський
2077

​Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України почало налагоджувати системну роботу оборонно-промислового комплексу

Defense Express отримав можливість ознайомитись із першими кроками новоствореного Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

Віцепремʼєр Олег Уруський в ексклюзивному відеоінтерв’ю підбив підсумки перших двох тижнів роботи та розповів про основні задачі.

Дивіться також: ​Доля "Укроборонпрому" та українська зброя для армії України - інтерв'ю з Олегом Уруським (відео)

Компактне міністерство

"Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України вже створено та отримало печатку. Зараз вирішується бюрократичні питання, наприклад, розробка Положення про Міністерство та кадри. Міністерство має бути компактним, мова йде про 150 осіб на першому етапі та максимум до 300 фахівців надалі. Водночас ми не повинні допустити розриву у передачі функцій між Мінекономіки та новоствореним міністерством, зокрема, й у справі Державного оборонного замовлення", - підкреслив віцепремʼєр Олег Уруський.

Також не буде штучно роздуто керівну ланку міністерства, яка включає чотирьох заступників. Як повідомив Олег Уруський, кандидати на посади вже відібрані, після проходження всіх перевірок та співбесід ними мають стати Валерій Іващенко, Віталій Немілостівий, Тарас Коваленко та Юрій Петровський.

Олег Уруський Сергій Згурець
Олег Уруський підкреслив, що нове міністерство має бути максимально компактним

Водночас, невдовзі, Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України має спільно з Міноборони узгодити три принципово важливі державні програми, які формують майбутнє і Збройних Сил і оборонно-промислового комплексу. Мова йде про "Програму розвитку ЗСУ", "Програму розвитку озброєння та військової техніки" та "Програму розвитку оборонно-промислового комплексу".

Необхідно розуміти, що хаотична ситуація в оборонці є наслідком багаторічної безсистемності

"Ми розуміємо, суспільство чекає негайних кроків. І я налаштовую свою команду на те, що ми повинні давати результат з самого початку. Проте необхідно розуміти, що хаотична ситуація в оборонці є наслідком багаторічної безсистемності. Для зміни цього необхідний час, який не вимірюється у днях, тижнях чи декількох місяцях. Проте ми вже системно працюємо над тим, щоб виправити цю ситуацію".

ОПК України
Оборонні програми будуть узгоджені

Ніяких передислокацій

Нещодавно "Укроборонпром" презентував ідею об’єднання 9 підприємств радіолокаційного напряму на базі запорізької "Іскри", яка також включала пропозиції про "релокацію", або пов'язане з цим перенесення виробничих потужностей окремих підприємств.

Ця новина серед робітників заводів, що входять до "Укроборонпрому", набула тривожного розголосу, бо на "горизонті" з’явилась цілком реальна загроза залишитись перед вибором: або кидати все і переїжджати, наприклад зі Львова чи Києва до Запоріжжя, або звільнятися. Проте віцепремʼєр вніс ясність у це питання.

"Жодної передислокації підприємств не буде. Мова йде про створення "радарного холдингу" на чолі з "Іскрою", зі збереженням юридичного статусу всіх учасників. Релокація була пропозицією "Укроборонпрому", як я і обіцяв, я готовий їх слухати, але будемо виходити із реальної необхідності, а останнє слово має сказати Президент України, який має обрати шлях трансформації концерну", - повідомив Олег Уруський.

Це саме стосується і пропозиції злити в єдину юридичну особу ДККБ "Луч" та ДАХК "Артем". Насправді мова йде про корпоратизацію та входження у холдинг, а не про повне з’єднання.

Космічна індустрія

До сфер відповідальності новоствореного міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України входить не тільки оборонно-промислова галузь, а і підприємства космічної галузі. В першу чергу - КБ "Південне" та "Південмаш", ситуацію на яких віцепремʼєр Олег Уруський перевірив самостійно під час нещодавнього візиту.

"З одного боку є позитивні моменти, наприклад, попри скрутну ситуацію на КБ "Південне" було знайдено можливості залучення інвестицій, оновлення промислової бази, яка необхідна для виробництва оборонної продукції.

Водночас, на "Південмаші" ситуація продовжує залишатися скрутною через відсутність суттєвих космічних замовлень. Фактично на цьому підприємстві залишилось виготовлення першого ступеня ракет Antares, на замовлення США, та двигуна останнього ступеня ракетоносія Vega Європейського космічного агентства", - розповів Олег Уруський.

Antares
Пуск ракети Antares

Додавши, що наразі відсутня взаємодія між конструкторським бюро та заводом, замість якої КБ "Південне" намагається наростити виробничу базу, а "Південмаш" просувається у напрямі конструкторських розробок, а не виробництва.

Саме тому міністерство з питань стратегічних галузей промисловості буде займатись налагодженням нормальної взаємодії між КБ "Південне" та "Південмашем". Воно має розвиватися за прикладом взаємодії запорізьких "Івченко-Прогрес" та "Мотор-Січ", які успішно взаємодіють один з одним.

Читайте також: Куди збирається Абромавичус, хто його змінить і що стоїть за калькуляторними перемогами "Укрспецекспорту"