xcounter
#

Коротка пам’ять "Укроборонпрому": як концерн вкотре похизувався "першим в історії" виробництвом ВОГ-17

14181
ВОГ-17В
ВОГ-17В

В Україні вже давно розгорнуте виробництво і ВОГ-17 і інших боєприпасів для гранатометів

ДК "Укроборонпром" вкотре продемонстрував коротку пам’ять та похизувався "першим в історії України" виробництвом боєприпасів для гранатометів.

"На Шосткинському заводі "Імпульс", що входить до складу Укроборонпрому, розгорнуть перше в історії незалежної України серійне виробництво боєприпасів для підствольних та автоматичних гранатометів", - йдеться у повідомленні держконцерну.

Читайте також: Не просто кадрові рішення: що буде з силовим блоком та оборонкою після змін очільників Міноборони та Мінстратегпрому
ВОГ-17В
Виробництво ВОГ-17В буде розгорнуто на заводі "Імпульс" у Шостці

У будь-якому випадку можливо лише порадіти за нові досягнення "Укроборонпрому" на ниві зміцнення обороноздатності. Проте насправді - це черговий невдалий піар, коротка пам’ять або тотальна необізнаність у реальному стані українського ОПК. Бо насправді вітчизняне виробництво гранатометних боєприпасів вже давно працює.

Зокрема виробництво ВОГ-17 серійно здійснюється українською корпорацією "ТАСКО". Ще у березні Defense Express побував на підприємстві та зняв виробництво боєприпасів та поспілкувався з очільником підприємства Валерієм Павлюковим.

Окрім того, доволі дивною виглядає і нова заява від керівництва держконцерну. Заступник гендиректора ДК "Укроборонпром" з безпеки Роман Забарчук повідомив, що "крім заводу Укроборонпрому жодне українське підприємство не має відповідних потужностей, обладнання та висококваліфікованого персоналу". А також додав, що на реалізацію програми з виробництва передбачено держгарантії на 1,5 млрд грн.

Цікаво, що нова заява стала відповіддю на інформацію, що керівник компанії "Вектор-В", яка є власником технологій виробництва ВОГ-17В, Віталій Жуков - фігурант журналістського розслідування щодо корупції в "Укроборонпромі".

Юрій Гусєв та Віталій Жуков
Юрій Гусєв та Віталій Жуков

На фоні цього, якось ніяково стає від фрази очільника "Укроборонпрому" Юрія Гусєва, мовляв, "постановка на серійне виробництво цього боєприпасу знаменує початок відновлення боєприпасної галузі України"

І не тільки тому, що боєприпасна галузь України відновлюється далеко не за рахунок подібних заяв. А тому що ще у 2018 році "Укроборонпром" повідомив: на тому ж "Імпульсі" розпочато серійне виробництво боєприпасів для 40-мм автоматичного гранатомета - ПГОФ-40, які відповідають стандарту НАТО. І без жодного пафосу про "знаменування".

В цій ситуації дійсно страшніше те, що керівництво "Укроборонпрому" не бачить, що відбувається та вже реалізовано не тільки на приватних підприємствах, а навіть на своєму власному заводі.

І слід зазначити, що це вже далеко не перший випадок. Наприклад, лише під час цьогорічної виставки "Зброя та Безпека" гендиректор "Укроборонпрому" Юрій Гусєв дізнався про те, що в Україні існує власне виробництво патронних ліній.

Фрагмент на 01:39

Або, ставшими регулярними повідомленнями "Укроборонпрому" про початок серійного виробництва траків для БМП. Таких "переможних" повідомлень було аж три.

В цій ситуації ми маємо або ілюстративний приклад повної необізнаності у реальних можливостях українського ОПК, або доволі страшний синдром "победобесія", який вже давно захопив російську оборонну промисловість з її "первыми в истории и не имеющими аналогами в мире".

Бо ніщо не заважало "Укроборонпрому" сказати правду, яка аж ніяк не принижує реальні досягнення. Мовляв, завдяки співробітництву з приватною компанією ТОВ "СКБ "Вектор-В" та її конструкторської документації, на ДП "Імпульс" запустять серійне виробництво ВОГ-17В.

Читайте також: Випробування українського дрона-камікадзе ST-35 "Грім" з бойовою частиною заплановані на літо 2022 року