xcounter
#

Не просто кадрові рішення: що буде з силовим блоком та оборонкою після змін очільників Міноборони та Мінстратегпрому

Банкова вирішила "перетасувати" оборонку
Банкова вирішила "перетасувати" оборонку
1756

Зміни у Кабміні значно масштабніші за прості кадрові рішення - мова йде про перерозподіл сфер впливу та відповідальності

План масштабних пертурбацій у Кабінеті Міністрів України, про які у владних коридорах говорили вже декілька місяців, почали реалізовувати. Про це говорить заява про відставку Віце-прем’єр-міністра України - Олега Уруського, який очолював міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.

Водночас кадрові зміни очікуються й у Мінобороні - розмови про відставку Андрія Тарана почались ще влітку. А на його місце розглядали доволі різноманітні кандидатури, включно з нардепкою Іриною Верещук та очільником "Укроборонпрому" Юрієм Гусєвим.

Читайте також: Посол України в Туреччині: будівництво першого корвету для ВМСУ йде з випередженням графіку
Андрій Таран
Міністр оборони України Андрій Таран на посаді з березня 2020 року

Проте за інформацією Defense Express наступним міністром оборони України з максимальною вірогідністю буде Олексій Резніков, Віце-прем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, який вдень-вдень з Олегом Уруським написав заяву про відставку. А ось Ірина Верещук, скоріш за все, доволі скоро буде займатися питаннями реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Але Олексій Резніков не просто змінить портфель міністра, а й залишить за собою посаду віце-прем’єр-міністра. І очікується, що він буде опікуватись не тільки питаннями армії та оборони, а й промисловості - поглядаючи на роботу нового очільника Мінстратегпрому з більш високої посади.

Олексій Резніков
Олексій Резніков - найвигіднішій наступник Андрія Тарана

Окрім того, до сфери відповідальності Олексія Резнікова увійде і Державна прикордонна служба, яку планують вивести з "орбіти" Міністерства внутрішніх справ, у складі якого прикордонники знаходились з 2012 року.

На тлі цих масштабних змін залишається питання реформи "Укроборонпрому", контролювати яку тепер буде виключно Міністерство економіки, а не профільне міністерство у вигляді Мінстратегпрому.

Юрій Гусєв Шмигаль
У владних коридорах говорять, що очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв "мітив" на посаду міністра оборони або мінстратегпрома

Проте навколо крісла очільника Міністерства економіки Українитакож точаться розмови про доволі швидку заміну його власника - Олексія Любченка на заступницю голови Офісу президента з економічних питань Юлію Свириденко.

Таким чином, зміни у Кабміні значно масштабніші за прості кадрові рішення. Мова йде про перерозподіл сфер впливу та відповідальності. Зокрема у руках нового віце-прем’єр-міністра - міністра оборони України зосереджується значно ширше коло питань, які торкаються не тільки забезпечення Збройних Сил України, а й безпосередньої безпеки кордонів та ОПК.

Водночас новий очільник Мінстратегпрому залишається "королем без королівства", бо питання ефективної трансформації всього державного сектору оборонки, в першу чергу "Укроборонпрому", буде знаходитись поза межами його відповідальності та впливу. Хоча саме для цього свого часу і створювався Мінстратегпром, як профільна структура, на противагу "всеохоплюючому" Мінекономіки.

А наскільки буде ефективною така "формула" покаже лише час. Як очікується, голосування у Верховній Раді щодо кадрових питань Кабміну відбудеться вже 3 листопада.

Читайте також: Президент хоче, щоб за 5-10 років для українських науковців побудували 36 нових суден