xcounter
#

Посол України в Туреччині: будівництво першого корвету для ВМСУ йде з випередженням графіку

2612
Корвет типу Ada, ілюстративне фото з відкритих джерел
Корвет типу Ada, ілюстративне фото з відкритих джерел

При цьому Україна і Туреччина обговорюють можливість ширшого використання українських комплектуючих при виробництві турецьких корветів

Будівництво в Туреччині першого корвету за проектом Ada відбувається з випередженням графіку робіт, при нагляді наших корабелів. Уже в 2022 році корпус цього корабля буде доправлений в Україну для подальшої добудови.

Про це Надзвичайний та Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар розповів в своєму інтерв’ю виданню "Радіо Свобода".

Читайте також: РФ добудує для Індії два "підсанкційні" фрегати проекту 11356
Корвет типу Ada турецьких ВМС, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Зараз за цією роботою стежать наші фахівці. Можна навіть говорити про те, що будівництво йде з певним випередженням графіків, тому ми сподіваємось на те, що незабаром побачимо вже весь зібраний корпус. І, як було домовлено, частина нашого обладнання буде змонтована на цей корвет. Тобто в 2022 році ми сподіваємось вже побачити майже готовий продукт", - розповів Василь Боднар.

Корвети типу Ada турецьких ВМС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Посол України в Туреччині також додав, що обидві країни-учасники проекту по будівництву корветів Ada для ВМСУ опрацьовують варіант, як розширити використання українських комплектуючих при виробництві кораблів цього проекту.

"Ми маємо плани на розширення цього виробництва. На те, щоби застосовувати, в тому числі, вироби і частини, які будуть продукуватися в Україні, тобто це так само взаємотехнологічні сумісні речі", - говорить Бондар.

Корвет типу Ada турецьких ВМС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як раніше розповідав Defense Express, будівництво першого корвету за проектом Ada для ВМС України стартувало в Стамбулі на початку 2021 року, формальна церемонія закладки кіля корабля відбулась 7 вересня 2021 року.

На початку жовтня 2021 року Командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа розповів нові подробиці по будівництву турецьких корветів для українського флоту. Зокрема, передбачається, що перший корабель цього типу увійде в стрій ВМСУ до 2024 року. Корвети типу Ada виконуватимуть роль "зенітної парасольки" для майбутніх ракетних катерів та будуть адаптовані для використання майбутнього корабельного варіанту ПКР "Нептун".

Перший корвет за проектом Ada для ВМС України коштуватиме 3,8 мільярда гривень або близько 150 мільйонів доларів
Читайте також: Лондон хоче продати Україні ракети для флоту та Повітряних Сил: питань більше, аніж відповідей