xcounter
#

Коли почне літати "Світляк" та що з цього можуть отримати українські авіакосмічні підприємства

6066
Легка ракета-носій на Firefly Alpha на базі Ванденберг Космічних сил США / Фото: Firefly Aerospace
Легка ракета-носій на Firefly Alpha на базі Ванденберг Космічних сил США / Фото: Firefly Aerospace

Після першого, названого "частково-вдалим", тестового пуску легкої ракети-носія Firefly Alpha, в приватній компанії продовжують працювати на розвиток й планують розширення виробництва

Так, наступний запуск ракети-носія, виробництва україно-американської компанії Firefly Aerospace, заплановано вже на грудень поточного року.

Про це, за даними "Укрінформу", повідомив під час онлайн зустрічі з журналістами 15 вересня ц.р. власник компанії Максим Поляков.

Читайте також: Українське підприємство "Меридіан" долучилося до міжнародної програми освоєння Місяця
Firefly Aerospace
Максим Поляков, засновник і власник Firefly Aerospace / Фото: EOS Data Analytics

За його словами, фахівці Firefly наразі аналізують дані телеметрії з першого запуску й після виявлення всіх можливих проблем планується здійснити наступний запуск.

Firefly Aerospace
Легка ракета-носій на Firefly Alpha на базі Ванденберг Космічних сил США / Фото: Firefly Aerospace

“Нам треба відпрацювати усі помилки, тому що другий і третій запуски будуть надзвичайно важливими... У грудні буде наступний запуск. А далі ми хочемо запускати в рік три-чотири ракети”, - зазначив Максим Поляков.

При цьому, компанія незабаром хоче значно розширити свої можливості зі створення нових ракет та здійснення космічних пусків. За словами очільника Firefly Aerospace, вже зараз вони збирають вісім ракет на рік. Однак після запуску нового заводу в США ці показники мають значно збільшитись.

Firefly Aerospace
Firefly Aerospace планує не тільки збирати та запускати ракети, ай виготовляти інші складні компоненти для різноманітних космічних систем / Фото: Firefly Aerospace

“Коли завод у Флориді буде автоматизований, то 24 ракети на рік — це максимум”, - повідомив він журналістам.

Firefly Aerospace
Запит керівництва "Південмашу" щодо можливості початку серійного виробництва деталей для РН Alpha

Варто додати, що успішність цього проекту може значно допомогти й українським підприємствам. Зокрема, ще у 2019 році компанія вивчала можливість початку серійного виробництва великої номенклатури деталей для легкої РН Alpha на потужностях Південного машинобудівного заводу. Мова йшла про велику партію камер згоряння, агрегатів автоматики та турбонасосних агрегатів, яка попередньо оцінювались у $15 млн.

Нагадаємо, 3 вересня ц.р. перша ракета-носій Alpha успішно стартувала з майданчика SLC-2W на базі Ванденберг Космічних сил США. Проте, вже після старту, сталася нештатна ситуація, яка призвела до втрати ракети і експериментального вантажу.

Читайте також: "Південмаш" відвантажив в США габаритно-стикувальний макет першого ступеню нової ракети-носія середнього класу (відео)