xcounter
#

Українське підприємство "Меридіан" долучилося до міжнародної програми освоєння Місяця

Рендер місяцеходу від британського стартапу Spacebit
Рендер місяцеходу від британського стартапу Spacebit
1454

"Меридіан" стане партнером у програмі, яку реалізує британська компанія Spacebit

ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова (входить до складу ДК "Укроборонпром") займеться перевіркою обладнання для польоту та виготовленням сучасних деталей для обладнання місяцеходу.

Політ на Місяць, за інформацією прес-служби Концерну, заплановано вже на наступний рік. Відзначається, що він "є першою місією на супутник Землі за участю України".

Читайте також: Володимир Тафтай: у наступному році, ми плануємо запуск ракети "Циклон-4М" в Канаді
Мередіан
ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова займеться перевіркою деталей для місяцехода та виготовленням низки компонентів для космосу

Своє чергою, представники "Меридіану" повідомили, що їх лабораторія дозволить якісно перевірити обладнання, яке використають на Місяці у цій місії, на кліматичні та механічні стреси, у тому числі й на радіаційну стійкість і радіаційне старіння.

"Також ми приступаємо до виготовлення надлегких і надміцних механічних конструкцій для обладнання місяцеходу, який вже за рік почне обстеження поверхні супутника Землі. Ми отримаємо можливість доторкнутись до майбутнього та спостерігати, як продукція нашого підприємства допомагає підкорювати космос", – відзначила директор з розвитку ВАТ "Меридіан" Ольга Руденко.

Мередіан
Українська компанія в рамках співпраці з британцями,має виготовити сучасні механічні конструкції для обладнання місяцеходу

Повідомляється, що датчики, виготовлені в Україні, збиратимуть інформацію про радіаційний фон і під час приземлення та дій на супутнику Землі, а спеціальна камера транслюватиме відеострім з поверхні. Всі отримані дані будуть доступні вітчизняним науковцям для розвитку космічних програм.

Мередіан
ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова має необхідне для долучення до проекту сучасне обладнання

"Для нас велика честь бути тією командою, завдяки якій прапор України вперше в історії опиниться на поверхні Місяця та яка здійснить першу українську місію на супутник Землі. Водночас у цій сфері важлива синергія з державним сектором. Ми високо цінуємо нашу співпрацю з Укроборонпромом, зокрема з ВАТ "Меридіан", а також з КБ "Південне" і відкриті до нового партнерства, щоб разом відновити імідж України як провідної держави на світовій космічній арені", – наголосив засновник і виконавчий директор Spacebit Павло Танасюк.

Spacebit
Прототип шагаючого місяцеходу від Spacebit

Варто додати, що у п'ятницю, 17 вересня ц.р., Урядовий комітет з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості та інфраструктури підтримав проєкт Закону України "Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки". Наступний крок - розгляд законопроєкту Урядом та Верховною Радою України. Крім цього, сьогодні також було підтримано й проект розпорядження КМУ "Про погодження перетворення державних підприємств космічної галузі в акціонерні товариства".

Мінстратегпром
На черговому засіданні Урядовий комітет з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості та інфраструктури було прийнято кілька важливих рішень

Ці документи є частиною кроків, що здійснюються Мінстратегпромом для оздоровлення та розвитку вітчизняної космічної галузі.

Читайте також: Віце-прем'єр-міністру Олегу Уруському на КБ "Південне" показали складові нового оперативно-тактичного комплексу