xcounter
#

КНДР, як боєприпасний склад РФ: чому Пхеньян сам зацікавлений у постачанні озброєння рашистам

11598
КНДР, як боєприпасний склад РФ: чому Пхеньян сам зацікавлений у постачанні озброєння рашистам

Артилерія КНДР - це 21,6 тисячі "стволів" та ще 5,5 тисячі РСЗВ, більшість з яких сумісні з радянсько-російськими системами

Те, що КНДР вже постачає до РФ озброєння - більш ніж вірогідний та став предметом звинувачення Пхеньяна з боку США. Поки американська розвідка викрила продаж озброєння для "ЧВК "Вагнер", але навряд варто розглядати цю структуру окремо від загальної військової структури РФ.

Водночас існує важливий фактор, який прямо вказує на те, що сама КНДР максимально зацікавлена у постачанні боєприпасів російській армії. Як пише Bloomberg, Пхеньян зараз вишукує гроші для порятунку економіки країни, яка мало того, що й так не відрізнялась показниками, наразі страждає через зачинені кордони з головним партнером - Китаєм.

Читайте також: Німці та британці "скинуться" на бронемашину на базі Leopard 1 для ЗСУ, яка допоможе у наступі

І в цій ситуації потреба РФ у боєприпасах є тим "рятувальним колом". Справа в тому, що у КНДР десятиріччями робили ставку саме на артилерію і мова, за наявними джерелами, йде про понад 21,6 тисячі артилерійських систем у калібрах 122-, 152- та 170-мм. При цьому більшість з них саме радянських калібрів, більш того, заснована на радянських системах.

артилерія КНДР
Деякі з наявних артсистем у КНДР можуть бути вже не сумісними із сучасними попри аналогічний калібр

Окрім того, на озброєнні знаходиться й радянські гармати. Також на озброєнні КНДР знаходиться 5,5 тисяч РСЗВ, більшість у "градівському" 122-мм калібрі.

На жаль, точної інформації відносно кількості артилерійських систем за видом не існує через закритість країни. Також немає даних щодо конкретних типів боєприпасів, яка використовує кожна окрема з цих систем. Але загальна картина виглядає так, що у КНДР є значні запаси боєприпасів для ствольної та реактивної артилерії сумісні з російськими, які зараз є для РФ є дефіцитним товаром.

рсзв кндр
Деякі, такі як 122-мм реактивні снаряди - сумісні

Вартість на міжнародному ринку станом на 2021 рік артилерійського боєприпасу 152-мм оцінювалась у 1-1,5 тисячі доларів, 122-мм реактивного снаряда "Град" у 6 тисяч доларів. Для боєприпасів з КНДР ціни можуть бути нижчими через їх стан та ситуації, коли лише РФ може бути їх покупцем.

Водночас для КНДР розмір ВВП якої складав на 2020 рік 15,8 млрд доларів, продаж боєприпасів навіть декілька сотень мільйонів доларів дасть значне посилення бюджету. Більше того, для КНДР важливість мають не лише гроші, а й можливість отримання від РФ енергоносіїв, зокрема палива, за бартером.

Тобто все, включно із політичними стимулами, вказує на те, що КНДР зацікавлена у такій співпраці. Залишається лише питання тесту цієї системи. По-перше, Пхеньяну можуть "докрутити" санкцій, які нівелюють прибуток від такої угоди. По-друге, немає жодної впевненості у тому, що боєприпаси з КНДР надійні та боєздатні через строки та умови зберігання. Й схоже саме тому для початку боєприпаси пішли до "ЧВК "Вагнер", щоб у випадку детонацій прямо у стволі нікого не було шкода.

Читайте також: У РФ почали випуск Т-72Б3 "зразка 2022 року": демодернізація танків або "санкції корисні"