xcounter
#

Якщо РФ прокладе залізницю Маріуполь - Таганрог, чи це вплине на контрнаступ на Півдні

6783
Російські окупанти відпрацьовують наведення переправи, ілюстративне фото довоєнних часів
Російські окупанти відпрацьовують наведення переправи, ілюстративне фото довоєнних часів

Що реалізація такого проекту може дати ворогу на тимчасово окупованому Півдні України

В інфопросторі вже з’явились повідомлення про те, що росіяни начебто планують побудувати залізничну магістраль, яка б сполучала між собою Таганрог й тимчасово окупований Маріуполь (та далі на Волноваху), зокрема із прокладанням залізничного мосту через ріку Кальміус.

При цьому акцентується, що у разі зведення ця воєнно-польова залізниця рашистів може стати ледь чи не альтернативою "Кримського мосту" в плані логістики для окупаційних військ на Півдні України. Що в свою чергу може привести до хибного висновку про те, що перерізання "сухопутний коридор" окупантів з Криму на Донбас, "ядром" якого є залізниця Мелітополь – Пологи-Волноваха (з відгалуженням на Маріуполь) – Донецьк для наших військ може як мінімум не мати очікуваного ефекту, раз росіяни збираються будувати паралельну залізничну магістраль. Але в цій історії сходу виникають кілька нюансів, кожен з яких слід розбирати окремо.

Читайте також: Завершення дії резолюції ООН відкриє експорт Ірану балістичних ракет до РФ
Схема ймовірної побудови російської залізниці від Таганрогу в стик між Маріуполем та Волновахою, джерело - тг-канал Андрющенко Time

Для початку, слід детальніше розібратись в параметрах самого цього залізничного проекту росіян. У відкритому доступі вже "гуляє" схема, із якої випливає, із якої випливає, що окупанти збираються прокладати залізничну гілку від Таганрога в "стик" перегону між тимчасово окупованими Маріуполем і Волновахою. І щоб власне цей "стик" відбувся, потрібна прокладка залізничного моста через ріку Кальміус.

Відомо, що залежно від місця ширина річища Кальміусу може коливатись від 1,5 метрів до 80 метрів, ширина заплави – від 150 метрів до 2 кілометрів. І якщо опиратись саме на ці параметри, то для російських "залізничних військ" задача побудувати міст через Кальміус не виглядає нездійсненною.

Підготовка російських окупантів до прокладання залізничного моста через Кальміус, джерело - тг-канал Андрющенко Time

Тут питання лишається хіба що в строках, які можуть знадобитись російським військовим залізничникам для зведення самого мосту й прокладання магістралі орієнтовною довжиною в 50 кілометрів. Поки що ці строки можна описати неозначено-узагальнено, на рівні кількох місяців. Більш чіткіші оцінки можна буде давати лише тоді, коли будуть з’являтись нові дані щодо прогресу ворога в цьому проекті.

Поки ми можемо побачити лише фото із підготовкою робіт до зведення залізничного мосту через Кальміус, ну і також – фактичне визнання від окупаційної адміністрації про виконання таких робіт.

"Залізничні війська" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

"Залізничні війська" армії РФ налічують орієнтовно 40 тисяч військовослужбовців, зведених в 10 бригад та оснащених відповідною технікою для побудови залізничних магістралей.

На початку повномасштабного вторгнення були окремі епізоди, коли командування армії РФ своїх "залізничників" використовувало для непрофільних задач. Але це було скоріше виключення, бо далі Міноборони РФ використовувало такі підрозділи для прямих завдань – або обслуговування магістралей на тимчасово окупованих територіях України, або ж взагалі російський "мегапроект" із прокладанням другої колії на БАМі.

Бронепоїзд російських окупантів "Волга" на перегоні між Мелітополем і Волновахою, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Але хоча ворог в цій історії має доволі високий інженерний потенціал, у випадку з будівництвом залізниці від Таганрогу в "стик" між Маріуполем та Волновахою росіяни точно не зможуть звести тут "аналог Кримського мосту" в плані логістики для армії РФ, бо це диктує якраз специфіка логістичних маршрутів.

Найбільш вражлива ділянка "коридору" із Донбасу на Крим знаходиться якраз в проміжку Волноваха-Комиш-Зоря-Пологи (й далі на Мелітополь). Бої в напрямку на Токмак саме тому й важливі, бо дають "ключ" для контролю згаданої вище логістичної магістралі, або "вогневого контролю", або ж навіть й фізичного.

Рашисти відпрацьовують завантаження бойової техніки на залізничну платформу, ілюстративне фото довоєнних часів

Якби рашисти планували збудувати "дубль" саме магістралі із Волновахи на Пологи і на широті, недосяжній для ЗСУ, тоді б можна було б говорити про появу для рашистів "альтернативи Кримському мосту".

Але про що тут точно можна говорити – коли росіяни введуть в стрій свою залізницю між Таганрогом і Маріуполем, то отримають спрощення "логістичного плеча" саме в напрямку Приазов’я. В поточній кампанії це ще не матиме значного впливу. Але коли ЗСУ підійдуть в майбутньому до етапу боїв за визволення Маріуполя, то ця логістична магістраль може отримати вирішальне значення для ворога.

"Залізничні війська" армії РФ відпрацьовують наведення переправи, ілюстративне фото
Читайте також: Яка мінімальна дальність ракет потрібна Україні щоб знищити виробництво УМПК та "Гром-Э1" в РФ