xcounter
#

Як в Польщі бачать перспективи по ремонту Т-64 для ЗСУ, і які проблеми доведеться вирішувати

5019
Т-64 із складу 17-ої танкової бригади, фото – АрміяInform, дата публікації – 19 вересня 2022 року
Т-64 із складу 17-ої танкової бригади, фото – АрміяInform, дата публікації – 19 вересня 2022 року

Хоча до цього поляки не мали справу з Т-64, в проекті по ремонту таких танків вони бачать цікаві перспективи для свого ОПК

Польський Defence24 свою чергову публікацію присвятив проекту по ремонту танків Т-64 для ЗСУ, що в рамках наявних домовленостей має відбуватись на потужностях Mechaniczne Bumar Łabendy зі складу Polska Grupa Zbrojeniowa. І подає картину так – "це прекрасна можливість для польської військової промисловості, але й також – великий виклик".

Першочергова проблема, яку бачать польські оглядачі – досі їх військова промисловість в принципі не мала справу із Т-64. Такі танки для ЗСУ можливо відремонтувати чи модернізувати лише із залученням наших фахівців. Ще один нюанс – можливо, виробництво багатьох елементів чи комплектуючих для Т-64 доведеться запускати заново, або взагалі шукати інші альтернативи.

Читайте також: ​Україна отримала нову партію турецьких бронеавтомобілів Kirpi класу MRAP, цього разу з дистанційно керованим бойовим модулем
Т-64 на відновленні, ілюстративне фото довоєнних часів

Наприклад, як наголошують поляки, на їх танках Т-72М і Т-72М1 ніколи не було системи управління вогнем, був лише лазерний приціл-далекомір ТПД-К1. Натомість на танках Т-64Б/БВ стоїть система управління 1А33 "Обь", на Т-64БМ стоїть 1А43 "Рось".

І далі, як вважають в Defence24, виникають два варіанти – або намагатись за участі "Укроборонпрому" на потужностях PGZ запустити виробництво комплектуючих до цих систем управління вогнем, або ж намагатись адаптувати існуючі польські рішення, як наприклад система управління вогнем від бойового модуля ZSSW-30. Навіть якщо другий варіант вимагатиме спочатку переробки СУВ від ZSSW-30 під Т-64, і в підсумку вестиме до здорожчання вартості модернізації чи ремонту танка.

Танки Т-64 в цеху ХБТЗ, квітень 2020 року, фото - АрміяInform

Ще одна проблема, яку бачать автори Defence24 - а що робити із силовою установкою Т-64. Бо двигуни типу 5ТД зняті з виробництва, і це уже створює проблеми при обслуговуванні Т-64. Окрім того, в таких двигунів не достатня потужність як на бойові машини масою 45 тон – 5ТДФ видає потужність в 700 к.с., модернізований 5ТДФМ видає потужність лише в 850 к.с. В теорії, альтернативою виглядає установка двигунів 6ТД-1 або 6ТД-2 потужністю 1000 к.с. Але виходить, щоб поставити такі двигуни на Т-64, по суті треба провести необхідні конструктивні переробки як на танках Т-64БМ2.

Далі поляки припускають, що одним із шляхів вирішення ситуації могла б стати спроба почати виробництво тих же 5ТД чи 6ТД та їх модифікаціях на потужностях своєї промисловості. Тим більш, що як на їх погляд, такі двигуни значно сучасніші, аніж W-46 та похідні від нього, що стояли на польських Т-72. Але, двигуни 5ТД та 6ТД "можливо, потребують вкладень в дослідно-конструкторські роботи з тим, щоб модернізувати їх конструкцію".

Танк Т-64 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Ну і мабуть, найбільш важливий елемент на танку Т-64 – гармата 2А46. Польський ОПК таку гармату не виготовляв ніколи. Але в Defence24 думають, що виробництво 2A46 цілком можна було б налагодити на потужностях підприємства HSW, що займається виготовленням САУ типів Krab та Rak.

Там також наголошують – за обсягом технологічних проблем на потужностях заводу Mechaniczne Bumar Łabendy доведеться проводити по суті модернізацію Т-64 із заміною багатьох елементів.

Але незалежно від того, наскільки складними виявляться ці роботи на практиці, підприємство Bumar отримає новий поштовх для розвитку, а польський ВПК – необхідні компетенції загалом, необхідні для конкуренції за ринок Африки, де у достатньо великих кількостях використовується озброєння радянського зразка.

Танки Т-64 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: У ЗСУ помічена нова зброя з Фінляндії, яка вже допомагає в утилізації окупантів