xcounter
#

Як РФ почала залучати зеків для роботи ВПК, а потім й інших секторів економіки

2017
Цех по виробництву танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото з відкритих джерел
Цех по виробництву танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото з відкритих джерел

Як сформувався один з інструментів військової економіки Росії, і який його потенціал до розширення

Щоб пом’якшити втрати по робочій силі від ведення повномасштабної війни проти України, та втрати економіки загалом від запроваджених санкцій від Заходу, влада РФ розширює використання фактично безплатної праці ув’язнених, зокрема в сегменті військово-промислового комплексу.

На даний момент орієнтовна кількість "зеків", залучених до роботи в різних сегментах економіки Росії, може сягати мінімум до 30 тисяч, а потенціально ця цифра може вирости мінімум до 100 тисяч або ж навіть до 180 тисяч. По суті, мова про те, що на тлі війни проти нашої держави Кремль може піти фактичне відродження системи ГУЛАГ на своїй території. Про це йдеться в публікації американської аналітичної установи Jamestown Foundation.

Читайте також: Технології на рівні авіамодельного гуртка РФ використовує навіть для "Ланцетів"
Конвеєр по виробництву БМП-3 та БМД-4М на потужностях рашистського "Курганмашзаводу", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Стверджується, що вперше про масштабне залучення "зеків" як робочої сили в різних сегментах економіки РФ у Кремлі задумались ще в 2021 році, до повномасштабного вторгнення в Україну. Тоді це було людоїдською спробою "пом’якшити" проблеми в економіці РФ, які виникли на тлі пандемії ковіду.

В той період, наприклад, Мін’юст РФ як орган, який керує пенітенціарною системою, самостійно запропонував використовувати ув’язнених для будівництва другої гілки БАМу та інших "мегапроектів" в Сибіру, які Кремль запланував реалізувати до 2030 року. Але в практичний вимір ідея використовувати "зеків" як безплатну робочу силу для різних сегментів економіки в РФ перейшла уже в серпні 2022 року.

Тоді структура "Деловая Россия" начебто провела тестування цієї ідеї серед різних сегментів російського бізнесу, після чого було заявлено, що потенціал залучення "зеків" в такому роді оцінюється в діапазоні від до 100 тисяч до 180 тисяч, а найбільш "бажані" сегменти для залучення такої "безплатної робочої сили" - сільське та лісове господарство, легка та гірничодобувна промисловість.

"Залізничні війська" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Що стосується "зеків" в сегменті російського ВПК, то тут справа виглядає так. В 2021 році керівництво "Ростеху" та інших військово-промислових корпорацій вже виражали готовність використовувати працю ув’язнених для випуску своєї продукції.

В 2022 році практичний перехід до цієї ідеї, тобто залучення "зеків" на військове виробництво, уже почали начебто самостійно лобіювати Аркадій Гостєв, глава пенітенціарної служби РФ ("ФСИН") та Боріс Тітов, уповноважений президента РФ з питань підприємництва.

Ну а вже наприкінці 2022 року вже були зафіксовані перші випадки використання "зеків" на "Уралвагонзаводі" або інших підприємствах російського ВПК. Навіть якщо тоді мова була лише про кілька сотень осіб, початок тенденції було покладено.

Фарбування Т-90М на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото довоєнних часів

Після цього в’язнів у більш масових кількостях почала використовувати РЖД, для прокладки колій на "Восточном полигоне", а слідом "підтягнулись" й інші державні та приватні підприємства. З чого і вийшло, що уже на кінець серпня 2023 року Росія використовувала працю мінімум до 30 тисяч ув’язнених в усіх сегментах економіки, зокрема у ВПК

Як раніше розповідав Defense Express, у листопаді 2022 року стало відомо про те, що танки на "Уралвагонзаводі" ремонтуватимуть "зеки", РФ таки почала будувати "ГУЛАГ". А уже в березні 2023 року рашисти "знайшли", як збільшити виробництво ракет та БМП-3 - студентів та "зеків" на заводи, а працівників на фронт.

Відправка із "Курганмашзаводу" партії готових БМП-3 для армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Рашисти поставили мангал на БМПТ "Терминатор", після втрати двох машин за тиждень боїв