xcounter
#

ЗСУ вперше уклали контракт на постачання сучасних тактичних радіостанцій (відео)

15035
Наразі ЗСУ використовує низку сучасних засобів зв'язку, як то станції від Motorola, L3Harris та Aselsan
Наразі ЗСУ використовує низку сучасних засобів зв'язку, як то станції від Motorola, L3Harris та Aselsan

На повний перехід бойових підрозділів Збройних сил на захищені системи зв'язку знадобиться близько п'яти років

Відповідну інформацію про поточну ситуацію в ЗСУ з забезпечення сучасними видами захищеного зв'язку та плани з переоснащення повідомив в програмі Security Talks начальник відділу радіозв’язку Командування військ зв’язку та кіберзахисту Юрій Гай.

Зокрема, він повідомив, що у 2021 році Міноборони вперше уклало угоду з закупівлі тактичних радіостанцій (УКВ-діапазону).

Читайте також: Aselsan та L3Harris: В ЗСУ визначились де та якими радіостанціями будуть комплектуватися підрозділи (відео)

"В цьому році ми фактично вперше уклали контракт на постачання саме тактичних радіостанцій, не короткохвильових, як в нас було раніше, а саме тактичних (УКВ). На сьогодні є необхідність у поступовій заміні транкінгового зв’язку, в першу чергу у військових частинах бойового складу на радіостанції тактичного зв'язку", - відзначив Юрій Гай, при цьому не уточнюючи кількісно-вартісні показники замовлення та власне модель й виробника.

Aselsan
Радіостанції від турецької Aselsan вже кілька років використовуються українським військом

Також представник Командування військ зв’язку та кіберзахисту повідомив про поточну ситуацію з оснащенням підрозділів сучасними зразками.

Motorola
Станції зв'язку на базі радіостанцій Motorola в ЗСУ поставляє компанія "Доля і Ко. ЛТД"

За його словами, наразі майже повністю закрита необхідність в забезпеченні більш простими радіостанціями трекінгового зв'язку, основним представником яких в ЗСУ є Motorola. Насиченість у підрозділах складає близько 80-100% від потреби.

Також значний відсоток забезпечення у сегменті короткохвильового зв'язку (КВ-діапазон), представником якого є L3Harris і які раніше (з 2016 року) навіть закупалися Міноборони за бюджетні кошти.

L3Harris
Стенд компанії L3Harris Technologies на виставці "Зброя та Безпека-2019"

"Що стосується сегменту короткохвильового радіозв’язку, то він також суто радіостанцій компанії Harris. На сьогодні відсоток забезпечення досить високий. Близько 60%", - повідомив Юрій Гай.

Aselsan
Радіостанція Aselsan встановлена на танк Т-64 1 ОТБр

Найбільш складна ситуація серед тактичних станцій УКВ-діапазону, яких військо потребує дуже багато. Попри великі постачання за кошти відділенні на військову допомогу Україні з боку США радіостанцій L3Harris (станом на кінець 2020 року – на $300 млн) та придбання станцій Aselsan, кількість тактичних радіостанцій охоплює лише приблизну п'яту частину від потреб ЗСУ.

L3Harris
Апаратура зв'язку L3Harris в командній машині комплексу "Нептун" РКП-360

"Від потреби це, майбуть, відсотків 15-16.. біля 20%, десь така. Це забезпечення підрозділів ЗСУ (сучасними УКВ-радіостанціями)", - відзначив начальник відділу радіозв’язку Командування військ зв’язку та кіберзахисту, додавши, що це здебільше станції Harris та Aselsan (у приблизно однаковому процентному співвідношенні), а техніки від Elbit Systems менше "на порядок".

Aselsan
Aselsan пропонує широкий спектр різних видів сучасних радіостанцій

Водночас Юрій Гай висловив надію на значне прискорення насичення бойових підрозділів тактичними радіостанціями, яке буде відбуватися як за рахунок міжнародної допомоги (так США планують виділити в найближчі чотири роки на закупівлі техніки L3Harris для ЗСУ близько $300 млн) так і за власні кошти.

"Я маю надію, що це (повне переоснащення на новітні й захищені засоби зв'язку) буде не більше ніж 5 років", - відзначив Юрій Гай.

Нагадаємо, на сьогодні практично повністю перейшли на цифрові радіостанції L3Harris підрозділи ВМСУ, Десантно-штурмових військ та ССО. А ось Сухопутні війська скоріш на початку цього шляху.

L3Harris
L3Harris вважається світовим лідером в розробці й продажу сучасних засобів захищеного зв'язку

Так, останні кілька неділь проходив демонстраційний показ засобів тактичного радіозв’язку виробництва компанії L3Harris для СВ ЗСУ. У першу неділю проходили лабораторні випробування (на базі Військового інституту телекомунікацій та інформатизації) на підтвердження тактико-технічних характеристик радіостанцій.

L3Harris
БМП-1 ЗСУ оснащений засобами зв'язку від L3Harris

Потім, дослідними зразками було оснащено кілька одиниць техніки (Т-64 та БМП-1) й були проведені вже практичні випробування, зокрема, з проведенням бойових стрільб.

Читайте також: ​Стало відомо, які американські засоби зв’язку отримають ЗСУ та НГУ у 2020 році