xcounter
#

Aselsan та L3Harris: В ЗСУ визначились де та якими радіостанціями будуть комплектуватися підрозділи (відео)

4826
Сучасні засоби зв'язку від компаній Aselsan та L3Harris вже тисячами поставлені в підрозділи ЗСУ
Сучасні засоби зв'язку від компаній Aselsan та L3Harris вже тисячами поставлені в підрозділи ЗСУ

Aselsan підуть у Територіальну оборону, а станціями Harris оснастять бойові підрозділи ЗСУ

Принаймні так стверджують журналісти Security talks, у своїй програмі "Новітні радіостанції для української армії".

За їх словами, у 2020 році L3Harris було визначено ключовим постачальником радіостанцій захищеного зв’язку для ЗСУ.

Читайте також: «L3Harris зацікавлена розгорнути виробництво в Україні, але хоче зрозуміти перспективи»
L3Harris
Радіостанціями від L3Harris Technologies забезпечується зв'язок з комплексом РК-360МЦ "Нептун"

"Це зокрема було зафіксовано в наказі №108, який підписав Головнокомандувач Збройних сил України генерал Руслан Хомчак", - повідомив ведучий програми та відомий український військовий експерт Валентин Бадрак.

Наразі, після офіційного визначення продукції L3Harris головними засобами зв’язку ЗСУ, ці радіостанції готують до масштабного встановлення на бойові машини Сухопутних військ. Йдеться передусім про станції УКХ-зв'язку, які використовуються на тактичному рівні.

L3Harris
Тисячі сучасних радіостанцій L3Harris вже стоять на озброєнні підрозділів ЗСУ

При цьому відзначається, що в ЗСУ питання з сучасними КХ-радіостанціями, які працюють у короткому діапазоні хвиль й на більшій відстані та відповідно використовуються на вищому щаблі (наприклад зв'язок між батальйоном та бригадою) вже закрите. Такі радіостанції здебільше були закуплені Міноборони України за бюджетні кошти ще в минулі роки.

Aselsan
Радіостанції Aselsan, що закуповуються в інтересах Збройних Сил України, належать до сучасного сімейства засобів зв’язку, побудованих на основі технології software-defined radio (SDR)

За планом, турецькими радіостанціями Aselsan оснастять війська Територіальної оборони. Тоді як продукція американської L3Harris Technologies буде використовуватися майже всіма діючими бойовими підрозділами ЗСУ.

Винятком є окремі підрозділи Повітряних сил (зокрема ті, що озброєні бойовими літаками), де можуть бути встановлені взагалі інші типи більш спеціалізованих засобів зв’язку.

В прискоренні переоснащення Збройних сил на американські засоби зв’язку суттєву допомогу мають надати Сполучені Штати. За попереднім планом, до 2025 року, в рамках військової допомоги США, ЗСУ мають отримати продукції L3Harris на $300 млн (на аналогічну суму було поставлено радіостанцій Harris з початку війни на Сході України, включно з 2020 роком).

Falcon
Практично весь короткохвильовий зв'язок в Збройних силах України базується на техніці L3Harris, при цьому, більшість таких станцій відносяться до найновіших - Harris Falcon ІІI

Проте, попри чималі закупівлі та майбутню допомогу від США, підрозділи ЗСУ ще дуже далекі від насичення сучасними засобами зв'язку й потребують дуже чималого фінансування. Зокрема на сьогодні, в Збройні сили поставлено лише близько 20% (від потреби) таких радіостанцій.

L3Harris
Продукція L3Harris на виставці "Зброя та Безпека-2019"
"Від потреби це, майбуть, відсотків 15-16.. біля 20%, десь така, десь така. Це забезпечення підрозділів ЗСУ (сучасними радіостанціями)", - розповів начальник відділу радіозв'язку Командування військ зв'язку та кібернетичної безпеки ЗСУ Юрій Гай.
Aselsan
УКХ-радіостанції від компанії Aselsan з 2016 року закуповуються для оснащення ЗСУ

При цьому, лише близько половини з них, це американські L3Harris. Тобто лише щоб наситити станціями близько 10% підрозділів ЗСУ було вже витрачено понад $300 млн.

Наразі радіостанціями від L3Harris Technologies більш-менш укомплектовані лише ССО, ДШВ та ВМСУ. А ось Сухопутні війська ЗС України поки на початку цього важливого шляху й здебільше мають лише оснащену новими радіостанціями модернізовану бронетехніку, з тих партій, що були передані в рамках ДОЗ за останні роки.

Читайте також: Турецькі радіостанції ASELSAN для ЗС України успішно пройшли перевірку Держспецзв’язку