xcounter
#

ВМСУ майже повністю перейшли на зв'язок від L3Harris: охоплено кораблі та морську піхоту

6649
Нові зразки озброєння, що мають надійти до складу ВМСУ в найближчі роки скоріш за все обладнають радіостанціями L3Harris
Нові зразки озброєння, що мають надійти до складу ВМСУ в найближчі роки скоріш за все обладнають радіостанціями L3Harris

В планах - оснастити цими американськими радіостанціями й нові протикорабельні дивізіони РК-360МЦ "Нептун", нові катери й кораблі Військово-Морських Сил України

Про поточну ситуацію та плани щодо обладнання Збройних сил України провідними системами зв’язку американської компанії L3Harris Technologies розповів генеральний директор приватної компанії "Радіо Сатком Груп" (яка є ексклюзивним представником L3Harris в Україні) Сергій Чепель.

Зокрема, в інтерв’ю програмі Security Talks він зауважив, що Військово-морські сили України вже перейшли на сучасні системи зв’язку.

Читайте також: Подальші кроки "Нептуна": як буде розвиватися комплекс РК-360МЦ

"Флот працює вже давно, плідно, виключно в цифровому режимі та показує приклад іншим", - повідомив Сергій Чепель.

фрегат
"Сагайдачний значною мірою дійшов до Одеси завдяки використанню зв'язку від L3Harris", - Сергій Чепель

Також він додав, що окрім корабельного складу, який вже стоїть на озброєнні та інших підрозділів ВМСУ (як то Морська піхота), радіостанціями Harris планують оснастити й нові кораблі та підрозділи.

MarkVI
США планують найближчим часом передати ВМСУ шість патрульних катерів Mark VI
"Ми працюємо зараз і по "Айлендам" (патрульні катери Island), і по "Маркам" (патрульні катери Mark VI), і починаємо потихеньку працювати й по британському проекту (ракетні катери), і по корвету. Там, майже напевно, буде техніка (L3Harris). Тому що воно вже все відпрацьовано, особливо на флоті… І в тому числі й по береговим комплексам, протикорабельним (РК-360МЦ "Нептун".) Ми працюємо активно і плідно в цьому напрямку", - відзначив гендиректор "Радіо Сатком Груп".
Island
Три патрульних катери типу Island ВМСУ можуть отримати вже цього року

За його словами, наразі окремі роди військ Збройних сил практично вийшли на "фінішну пряму" в їх повному забезпеченні новітніми засобами зв’язку.

Чепель
Генеральний директор приватної компанії "Радіо Сатком Груп" Сергій Чепель

"Іде стрімке насичення підрозділів ВМСУ, ССО та ДШВ, метою якого є найближчим часом насичення цих видів, родів військ по повному штату. Це задача абсолютно реальна", - наголосив Сергій Чепель.

катер
Можливий вигляд британського проекту ракетного катера для ВМСУ

При цьому, це переоснащення практично в повному обсязі здійснюється за кошти американської сторони й може значно прискоритись при збільшенні закупівель радіостанцій L3Harris за державні кошти.

Нептун
Церемонія передачі дослідного зразка ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун" ВМСУ 15 березня 2021 року / Фото: Міноборони України

"Якщо буде можливість нарощування закупівель по лінії ДОЗ, то це дасть можливість досить швидко заповнити "чутливі напрямки" і перейти вже до активного оснащення Сухопутних військ", - зауважив представник L3Harris Technologies в Україні.

MILGEM
Україна хоче закупити кілька турецьких корветів Ada. На фото четвертий корвет F 514 Kınalıada проекту MILGEM (тип Ada) ВМС Туреччини / Фото: ВМС Туреччини

Нагадаємо, у 2020 році американський виробник був офіційно визначений ключовим постачальником радіостанцій захищеного зв’язку для Збройних сил України. На сьогодні засобами зв'язку L3Harris комплектуються підрозділи ССО, ДШВ та ВМСУ, а також модернізовані зразки бронетехніки Сухопутних військ.

Нептун
Апаратура зв'язку L3Harris в командній машині комплексу "Нептун" РКП-360

За попередніми планами, в недалекому майбутньому всі бойові підрозділи ЗСУ перейдуть на цифрові станції Harris, тоді як підрозділи Територіальної оборони будуть оснащені засобами зв'язку від турецької компанії Aselsan.

Читайте також: В США закінчили допідготовку українських екіпажів нових Island