xcounter
#

В США закінчили допідготовку українських екіпажів нових Island

1941
Один з нових патрульних катерів типу Island під час церемонії в Балтіморі
Один з нових патрульних катерів типу Island під час церемонії в Балтіморі

Урочистості з приводу успішного завершення курсів моряками ВМСУ пройшли в американському місті Балтимор

Як повідомила прес-служба Військово-морських сил України, 26 березня ц.р. у місті Балтимор, США відбулися урочистості з приводу закінчення 10-ти тижневого курсу допідготовки українських військових моряків щодо експлуатації патрульних катерів типу Island ("Айленд").

Важливу роль США в підвищенні обороноздатності ВМСУ, користуючись цим приводом, відзначив і Командувач ВМС ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа.

Читайте також: "Фастів" та "Суми": як українські моряки освоюють американські катери Island

"Ми вдячні за потужну матеріально-технічну допомогу у відродженні ВМС України, зокрема швидкісні човни, тепловізори, водолазне спорядження, засоби зв’язку та навігації, технічні засоби системи управління", - відзначив командувач.

"З 2014 року за сприяння американських партнерів проведено понад двісті спільних заходів підготовки наших Військово-Морських Сил, системно здійснюється якісна консультативна й освітня допомога, підготовка екіпажів, курсантів, морської піхоти", - додав він.

Варто додати, що на цей рік запланована передача трьох патрульних катерів типу Island, проте на сьогодні відомі назви лише двох із них – "Суми" та "Фастів", на яких і проходили підготовку українські військові моряки.

Island

Зокрема, раніше зазначалося, що на військовій базі берегової охорони США в Мериленді проходять навчання 32 українських моряки – по 16 членів екіпажу для кожного нового патрульного човна.

Mk44S
Артсистема MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster / Фото: MSI-Defence Systems

А ось про третій патрульний катер, котрий також має бути переданий ВМСУ у цьому році наразі інформації немає. Не менше питань виникає й з приводу озброєння нових катерів.

Island
На кадрах, що були зняті під час підготовки та церемонії основне озброєння катерів відсутнє

Дещо раніше повідомлялося, що всі патрульні катери отримають американською 30-мм артилерійську систему MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster (яка згодом буде встановлена й на вже прийняті на озброєння демілітаризовані катери Р190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ").

Island
Патрульний катер ВМСУ Р191 "Старобільськ" оснащений старою радянською системою М-110

Однак, судячи з фото, наразі озброєння на "Сумах" та "Фастові" відсутнє.

Читайте також: ​В РФ не змогли обійтись без українських агрегатів - СБУ заблокувала постачання в інтересах ВМФ РФ