xcounter
#

ЗСУ отримали постріли до РПГ-7 та "олівці" до "Градів" від Люксембургу, та чеські БПЛА "на додачу"

3413
БМ-21 "Град", листопад 2022 року, фото - АрміяInform
БМ-21 "Град", листопад 2022 року, фото - АрміяInform

Люксембурзькі військові також навчатимуть наших захисників в рамках місії НАТО

Уряд Люксембургу 21 листопада 2022 року заявив про свій намір передати українській армії свої позашляховики HMMWV. При цьому міністр оборони цієї країни Франсуа Бауш окремо наголосив, що підтримка України триматиме рівно стільки, скільки це буде потрібно. Декілька днів потому аналітики порталу Oryx розповіли детальніше, яку підтримку за весь час війни встигла надати ЗСУ найменша армія серед усіх країн-учасників НАТО, тобто армія Люксембургу (Lëtzebuerger Arméi).

Люксембург готує до відправки в Україну свої HMMWV, 21 листопада 2022 року, фото – twitter-профіль міністра оборони Люксембургу Франсуа Бауша

Зокрема, у березні 2022 року збройні сили Люксембургу оперативно передали ЗСУ сім позашляховиків Jeep Wrangler, 15 наметів, 102 протитанкові комплекси NLAW та 20 тисяч набоїв калібру 12,7 мм. У квітні 2022 року ця ж країна придбала "у третьої сторони" та передала для ЗСУ аж 12,5 тисяч пострілів до РПГ-7, у травні – по 5 тисяч бронежителів та шоломів і 22,4 тисячі касок для бійців української армії, у серпні – 4 пікапи та 470 окулярів нічного бачення.

Читайте також: Чи потрапить Patriot для України: що стоїть за заявами Польщі та Німеччини та які реальні шанси

У вересні-жовтні 2022 року уряд Люксембургу купив "у третьої сторони" та передав ЗСУ 600 реактивних снарядів до БМ-21 "Град". По передачі HMMWV для нашої армії в листопаді 2022 року – аналітики Oryx вважають, що тут мова про 28 машин цього типу та 20 кулеметів M2 Browning до них.

Люксембург готує до відправки партію військової допомоги для України, березень 2022 року, фото з відкритих джерел

У тому ж серпні 2022 року, як стверджують автори Oryx, Люксембург придбав для Збройних Сил України шість безпілотників Primoco One 150.

Особливість саме цього типу БПЛА – його політ може тривати до 15 годин при швидкості до 150 км/год, "Особливість" фірми-виробника дронів цього типу, чеської Primoco UAV – вона буквально за день до вторгнення РФ в Україну, 23 лютого 2022 року оголосила про свій вихід із ринку Росії. Де продавала безпілотники начебто лише цивільного призначення. Факт наявності безпілотників типів Primoco One 150 в строю Збройних Сил України у відкритих джерелах поки що не фіксувався.Також аналітики Oryx вказують, що Люксембург виділить своїх інструкторів для навчальної місії НАТО по підготовці бійців ЗСУ.

Безпілотник Primoco One 150, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Легендарні Minigun потраплять до ЗСУ для боротьби з дронами: пакет допомоги на 400 млн доларів від США