xcounter
#

ЗСУ ефективно нищать рашистів "подвійними" боєприпасами, і у Фінляндії вирішили закупити більше такої зброї

5803
Фінська K9 Thunder, фото ілюстративне
Фінська K9 Thunder, фото ілюстративне

Такі боєприпаси можуть уразити одразу дві цілі на відстанях 32-35 км

Збройні Сили України безпосередньо на полі бою демонструють ефективність низки західних зразків озброєнь та військової техніки, що підштовхує інші країни до закупівлі більшої кількості зброї, перевіреної на полі бої проти серйозного противника.

Так, наприклад, нещодавно стало відомо, що міноборони Фінляндії дало дозвіл своїм збройним силам закупити додаткову партію 155-мм спеціальних боєприпасів Bonus MK II, які буде постачати компанія Nexter Munitions.

Читайте також: Фінляндія збільшила свій оборонний бюджет вдвічі: куди окрім F-35 за 10 млрд євро підуть гроші

Сума закупівлі – 35 млн євро, угода буде фінансуватися з додаткового бюджету, призначеного для швидких закупівель озброєння та військової техніки.

Високоточний 155-мм боєприпас Bonus спільна шведсько-французька розробка, яка стартувала ще в 1985 році як дослідний проект. Цей боєприпас може використовуватися з низки різних 155-мм артилерійських систем.

155-мм артилерія
Принцип роботи 155-мм артилерійських снарядів з двома суббоєприпасами

Боєприпас містить два суббоєприпаси, які після відстрілу спускаються на ціль за допомогою вінглетів, самостійно знаходять і атакують ворожу техніку у верхню півсферу. Може знищувати цілі на відстані 32 км (35 км при стрільбі з системи з довжиною ствола в 52 калібри).

Якщо ми говоримо саме про Bonus, то в Україні вперше цей боєприпас "засвітився" саме в цьому році – у січні були опубліковані фото одного з суббоєприпасів і це по факту перше підтвердження, що цей боєприпас також потрапив до ЗСУ.

Водночас минулого року підтвердилося, що наші військові також використовують й інший аналогічний боєприпас SMArt 155, і вони настільки гарно показали себе в руках ЗСУ, що Німеччина вирішила за п’ять років відновити їхнє виробництво.

Читайте також: Фінляндія підтвердила передачу танків до України, а Швеція - відкрита для посилення ЗСУ Leopard 2