xcounter
#

ЗРК NASAMS від Канади: на скільки довго його можливо чекати

11916
NASAMS
NASAMS

"Канадський" зенітний ракетний комплекс NASAMS стане дев'ятим на озброєнні Збройних Сил України

Канада оголосила про придбання для України зенітного ракетного комплексу NASAMS для України. Таку заяву зробила очільниця міноборони Канади Аніта Ананд [Anita Anand] за підсумками розмови з міністром оборони України Олексієм Резніковим.

Водночас головне питання в цій ситуації, це строк, який знадобиться для того, щоб цей ЗРК встав на бойове чергування. І ключове у відповіді на це питання є те, що NASAMS був замовлений у США. Зазначимо, що у Канади не просто немає власних NASAMS, а у цій країні на озброєнні (відповідно до Military Balance) взагалі немає жодного повноцінного зенітного ракетного комплексу.

Читайте також: Як Польща намагалась купити копію Leopard 2 в Швейцарії для заміни Т-72, і що з цього в підсумку вийшло
NASAMS
А всі питання протиповітряної оборони у Канаді покладено на винищувальну авіацію - 96 одиниць F/A-18, які мають бути замінені на 88 одиниць F-35 до 2034 року за приблизно 14 млрд доларів. Також треба згадати й про участь в обороні Канади збройних сил США у межах спільного командування повітряно-космічної оборони Північної Америки NORAD.

В цій ситуації очевидно, що все впирається у технологічні цикли виготовлення NASAMS компаніями Raytheon та Kongsberg. Україна вже отримала два ЗРК NASAMS, які були надані у межах Ініціативи сприяння безпеки України - Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), ще шість мають бути виготовлені впродовж найближчих декількох років.

Таким чином дев'ятий "канадський" NASAMS можливо лише поставити у чергу після ЗРК, які зараз лише виготовляються, а останній з яких має бути готовий, за наявною інформацією відповідно до укладеного контракту уряду США з Raytheon, до кінця літа 2025 року.

NASAMS
Але доволі значний об'єм замовлення лише для України у дев'ять ЗРК, до якого треба додати й інші експортні контракти, зокрема з Литвою та Угорщиною, яка витратить цілий 1 млрд доларів, а також інші потенційні контракти, бо зараз багато країн ламають голову над тим, як захиститися від масованого удару крилатими ракетами, дають надію на те, що виробництво буде прискорене та масштабовано для того, щоб задовольнити попит.
Читайте також: Рашисти зараз вистрілюють лише чверть артилерійських боєприпасів від того, що могли дозволити собі раніше