xcounter
#

Збройні Сили повернули в стрій уже три Мі-24: Мотор Січ виконує контракт на поставку лопатей

5294
Мі-24 під час тренувань до військового параду / Фото: MilitaryAviation.in.UA
Мі-24 під час тренувань до військового параду / Фото: MilitaryAviation.in.UA

Паралельно, "Мотор Січ" готується до сертифікації композитних лопатей власного виробництва

Приватна компанія "Мотор Січ" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") показала процес виробництва новітніх композитних лопатей для гелікоптерів.

Зокрема, елементи чергового комплекту нових лопатей та процес їх виготовлення на запорізькому підприємстві змогли нещодавно побачити журналісти "5 каналу".

Читайте також: Композитні лопаті для Мі-24 та "скляні кабіни" для гелікоптерів: над чим наразі працює "Мотор Січ"

Як повідомив начальник цеху виробництва лопатей Сергій Буренко, вироби виготовляються з так званого препрегу (англ. pre-impregnated). Тобто композиційних матеріалів-напівфабрикатів, які наносяться в декілька шарів, після чого піддаються термообробці.

лопаті Мотор Січ
Нові композитні лопаті в цеху "Мотор Січ" / Фото: 5 канал

"Ось цей лонжерон лопаті виготовлений з матеріалу у припрезі. Це скловолокно нанесене в кількох напрямах. Його викладуть зі 128 шарів, а потім при температурі у 160 градусів вони полімеризуються у печах", - розповів журналістам Сергій Буренко.

Відзначається, що лопаті виготовлені за такими технологіями значно витриваліші та міцніші за звичайні металеві й можуть ремонтуватися, за словами виробника, в польових умовах навіть при пошкодженні стрілецьким озброєнням в бою (зазвичай, практично будь-яке механічне пошкодження металевої лопаті у польоті призводить до її повного руйнування).

лопать Мотор Січ
Сотова основа нової лопаті / Фото: 5 канал

Як відомо, раніше виробництва лопатей в Україні не існувало і їх за великі кошти закуповували закордоном. Однак цього року ситуація нарешті змінилася – "Мотор Січ" вже отримала сертифікацію на металеві лопаті для ударних гелікоптерів Мі-24 й незабаром планує сертифікувати композитний варіант.

Мотор Січ лопать
На "Мотор Січ" розповіли з чого та як саме виготовляється нова композитна лопать / Фото: 5 канал

"Раніше лопаті ми закуповували, але з огляду на їх ціни, ми вирішили почати їх виробництво у себе. Зараз вже отримано сертифікат на виготовлення лопатей на Мі-24 і в планах в цьому році отримати сертифікат на лопаті Мі-8", – зазначив начальник цеху кінцевого складання гелікоптерів Денис Шмаков.

лопать мотор січ
Процес виготовлення нової композитної лопаті на "Мотор Січ" / Фото: 5 канал

При цьому представники приватного підприємства наголошують, що головними замовниками нових лопатей та першими користувачами стануть саме українські військові.

Нагадаємо, вперше про тести вже готових зразків металевих лопатей повідомили наприкінці минулого року, а 18 травня 2021 року, Збройним силам України були урочисто передані три комплекти нових лопатей для Мі-24 виробництва АТ "Мотор Січ".

Мі-24 ЗСУ
Три Мі-24 ЗСУ з новими лопатями під час тренувань до військового параду / Фото: Anton Str

Наразі відомо, що до участі у повітряній частині військового параду з нагоди 30-ї річниці Незалежності України готуються щонайменше екіпажі трьох Мі-24 ЗСУ з новими виробами від "Мотор січ".

Читайте також: "Українські вертольоти" майстерно виконують нічні польоти при гасінні пожеж в Туреччині (відео)