xcounter
#

Збито російський А-50У за 170 км від фронту над Краснодарським краєм

11553
Збито російський А-50У за 170 км від фронту над Краснодарським краєм

Коли Повітряні сили ЗСУ вперше збили А-50 це було значно ближче, але тепер РФ втрачає другий такий літак й вже над Краснодарським крає

У РФ втрата із категорії "неможливо" бо мова йде про знищення літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50. І якщо 14 січня це було над Азовським морем, то тепер мова йде про Краснодарський край РФ, бо він був збитий приблизно над Канівським районом, а уламки літака впали поряд з селищем Трудовая Арменія.

Читайте також: Яку "далекобійну зброю" може передати Німеччина, якщо це не Taurus

Знищення А-50 23 лютого офіційно підтвердили у Повітряних силах Збройних Сил України, а через те, що він збивався над відносно заселеними районами РФ та впав поряд із селищем, у мережі вже є відео з місця подій.

А ще трохи згодом Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про те, що був збитий не просто А-50, а його модернізована версія А-50У, який у РФ загалом лише було шість (ще поки два А-50).

На відео зі збиттям літака зафіксовано як він відстрілює теплові та, можливо, радіолокаційні пастки, одна з яких приманює одну з ракет, а ось друга знищує літак. Таким чином екіпаж А-50 знав про те, що на нього йдуть ракети й збиття літака означає й ліквідацію не лише п'яти льотчиків, а й 10-11 операторів РЛС.

Уточнено: станом на момент публікації було відомо лише місце падіння літака, дальність до якого складає 200 км від переднього краю. Але згодом Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що "різке падіння швидкості та висоти підбитого літака А-50У зафіксовано поблизу міста Єйськ".

Водночас на показаній ГУР мапі з треком польоту літака його маршрут проходить південніше міста, орієнтовно на дальності 170 км від лінії фронту.

Навіть залишаючи за душками абсолютну важливість для ворога літаків А-50, які для нього є абсолютно невідновлювальними втратами, така ситуація в цілому ситуація не виглядала б дивною. Але дальність знищення А-50У перевищує можливості навіть так званого "блукаючого Patriot". Бо за відомими ТТХ дальність зенітної ракети GEM-T складає до 160 км.

А до цієї відстані ще треба додати логічний відступ від переднього краю, як мінімум на дальність роботи артилерії. Й таким чином головним питанням та об'єктивно без відповіді залишається саме чим дістали російський літак.

А перший ЗРК, який спадає на думку та дійсно має таку дальність - С-200, який у версії С-200М "Вега-M" отримав дальність у 240 км. Але доля цих ЗРК у складі ЗСУ в цілому відома й лише наявні кадри їх використання для ударів по наземних цілей дозволяють розглядати таку версію. Але про всю архаїчність та монструозність С-200 вже все доволі детально розписано.

Зазначимо, що у РФ вже активно просувають версію, що це знову був вогонь по своїх й запуск ракет був з окупованого Маріуполя. Але саме таке виправдання стало для них традиційним й розповсюджується на всі збиті Повітряними силами ЗСУ літаки.

Але згодом державний ТАСС повідомив, що на території Канівського району Краснодарського краю РФ впало два літальних апарати, один з них, нібито, БПЛА. Хоча також з'явилась неофіційна інформація, що другим літаком був Ил-22.

Читайте також: Україна за ліцензією буде виробляти штурмові гвинтівки CZ BREN 2 з Чехії