xcounter
#

У РФ заявили, що Україна знову б'є ракетами від ЗРК С-200: під ударами був Таганрог та Азов

Пуск ЗРК С-200
Пуск ЗРК С-200
5325

Обидва міста об'єднує те, що вони мають порти, при цьому у Таганрозі ракета впала лише у 2 км від нього

Після того, як у центрі Таганрогу впала невідома ракета, у так званому міноборони РФ повідомили про те, що Україна використала ракети від зенітного ракетного комплексу С-200 для ударів по наземних цілях. При цьому друга ракета була використана для удару по об'єкту поблизу населеного пункту Азов.

Водночас ракета, яка впала у Таганрозі, утворила вирву, пошкодила будівлі, а у результаті ударів є понад 10 постраждалих, більше того, існує й відео з польотом неідентифікованої ракети, у Москві завили, про їх успішне виявлення та перехоплення засобами ППО.

Читайте також: Коли танки Leopard та іншу німецьку техніку будуть ремонтувати в Україні: у Rheinmetall назвали строки

Відносно ракети у Таганрозі, то роботу ППО "чудово видно" на відео з автомобільного реєстратора, який зафіксував політ самої ракети. І дуже схоже, що засобом ППО, який перехопив ракету був сам Таганрог.

Відносно ж населеного пункту Азов, то там дійсно зафіксовано роботу зенітних ракетних комплексів, але місцеві жителі зафільмували вибух ракети, яка, скоріш за все була спрямована на портову інфраструктуру.

Одночасно з цим виникає доволі логічний висновок, що можливими цілями удари якраз й могли бути порти. Зокрема у Таганрозі функціонує порт, який знаходиться у двох кілометрах від місця падіння ракети, що станом на 2021 рік має вантажообіг у 2,9 млн тонн.

таганрог удар ракетою

Відносно ж Азову, то там діє доволі потужний порт з показниками у 4,5 млн тонн за той же рік. При цьому значення останнього значно більше, бо він знаходиться у гирлі Дона й дані Marine Traffic показують достатньо високу активність порту.

порт Азов

І хоча вочевидь ці ракетні удари не досягли цілі, але важливо те, що обидва об'єкти знаходяться у зоні ураження до 300 км від гіпотетично можливих віддалених від лінії фронту пускових районів. Більше того, в аналогічній зоні ураження знаходяться й ряд інших важливих портів РФ, зокрема сам Ростов-на-Дону.

зона ураження портів РФ 300 км

Звісно дальність у 300 км більш ніж умовна, бо за розрахунками самих рашистів конвертовані ракети ЗРК С-200 5В28 має потенційну дальність у 600 км.

Також нагадаємо, що про використання цих ракет у РФ на рівні начальника генштабу РФ Герасимова, було повідомлено у середині липня цього року. Але насправді конвертація цієї рідиннопаливної ракети довжиною у 10,8 метра та вагою у 7,1 тонни та уламковою бойовою частиною вагою у 220 кг, вбачається вкрай складною операцією.

Читайте також: У РФ такого немає: чим КНДР похизувалась перед Шойгу з озброєння