xcounter
#

​Завод "Маяк" в партнерстві з болгарською Arsenal JSCo планує розробити й почати серійне виробництво мін 160 калібру

11752
Радянський міномет калібру 160-мм М-160
Радянський міномет калібру 160-мм М-160

Подібні міни можуть бути застосовані в радянських мінометах М-160, певні запаси яких є як в Україні, так і в країнах Східної Європи. Крім того, є плани й з модернізації мінометів такого калібру

Ідея щодо відродження виробництва таких боєприпасів виникла на АТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") після вивчення досвіду застосування мінометних систем у військових конфліктах сучасності.

Зокрема, українські зброярі звернули увагу на результати застосування радянського міномета М-160 під час бойових дій у Сирії. В результаті спеціалістами Заводу "Маяк" була розроблена концепція майбутнього осучаснення мінометів М-160 і виготовлення нових боєприпасів до них, яка була представлена окремим європейським виробникам та операторам ринку озброєння.

Читайте також: Завод "Маяк" починає практичні тести оновленого варіанту великокаліберного кулемета КТ-12,7 для БМ "Оплот"
Міномети М-160
Міномети М-160 активно застосовують під час бойових дій у Сирії

За словами представників українського підприємства, проект "Міномет М-160 і боєприпаси" наразі вже почав реалізовуватись, оскільки ряд європейських країн висловила зацікавленість в розробці мінометних мін для мінометів М-160 з використанням порохів, детонаторів, капсулів і вибухових речовин виробництва європейських заводів.

При цьому власне Завод "Маяк" в рамках проекту виступає в якості розробника і виробника мінометної міни калібру 160 мм.

Arsenal пороха
Болгарська компанія Arsenal JSCo виготовляє не тільки "готове озброєння" та боєприпаси, а й потрібні для виготовлення тих же мін якісні складові

"Ми обговорюємо з декількома європейськими компаніями, що нам потрібен сюди детонатор, нам потрібна ВР, нам потрібен їх порох, який не мокне і вишибні заряди. А ми робимо "болванку" з осколковою сорочкою на 160-у міну, під міномет М-160. У них теж він (міномет) є, з часів Варшавського договору», - повідомив Defense Express головний конструктор АТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв.

Міна, міномет М-160
160-мм міни 53-ВФ-853 для міномета М-160 мають вагу 41 кг (при масі бойової частини 7,7-9 кг та здатні уразити ворога на відстані у 8 км

За його словами, нещодавно були проведені попередні перемовини з представниками болгарського виробника Arsenal JSCo щодо постачання детонаторів, порохів, капсулів і вибухових речовин в рамках проекту "Міномет М-160 і боєприпаси".

Arsenal JSCo порох
"Порохова" продукція заводу Arsenal JSCo

"Збирання мінометної міни калібру 160-мм з бойовими частинами - кумулятивна, осколково-фугасна і термобарична буде здійснюватись щонайменше у двох країнах, згідно протоколу Smart Defens NATO. Попередньо це буде Україна і Республіка Польща", - відзначив Олександр Гордєєв.

Він повідомив, що на сьогодні фахівці з Заводу "Маяк" вже готують міномет М-160 для проведення практичних стрільб масогабаритною мінометною міною калібру 160-мм виробництва цього підприємства.

Міномет М-160
Міномети М-160 й досі стоять на озброєнні кількох країн (Єгипет, Камбоджа, Сирія, Нікарагуа) та знаходяться на зберіганні в колишніх країнах "Варшавського договору", СРСР, Китаї та Індії. Загалом їх було випущено близько 2,3 тисячі одиниць

Нагадаємо, АТ "Завод "Маяк" є розробником та виробником низки українські мінометів, як то міномет калібру 60-мм - М60-16 "Камертон", та міномет калібру 120-мм - М120-15 "Молот".

міномет Молот
ТТХ міномету калібру 120-мм М120-15 "Молот" від Заводу "Маяк"

На початку цього року підприємство представило оновлену версію "Молота", а весною ц.р. почало виконувати свої зобов’язання по гарантійному та післягарантійному ремонту 120-мм мінометів М-120-15, які перебувають на озброєнні підрозділів ЗС.

Читайте також: Міноборони незабаром збирається прийняти на озброєння оновлений міномет М-120-16