xcounter
#

"Завод "Маяк" показав перероблений 120-мм міномет "Молот" (відео)

5611
Оновлена версія міномета М120-15 "Молот" від АТ "Завод "Маяк"
Оновлена версія міномета М120-15 "Молот" від АТ "Завод "Маяк"

Розробники переконують, що всі проблеми українського міномета було вирішено

На державному підприємстві (що входить до складу ДК "Укроборонпром") продемонстрували оновлену версію "Молота" й розповіли журналістам, що саме було виправлено у сумнозвісному зразку озброєння.

Нагадаємо, з 2015 року було виготовлено та поставлено у Збройні сили 250 одиниць 120-мм мінометів М120-15 "Молот". Однак, після низки трагічних інцидентів, що призвели до загибелі та поранень військовослужбовців, експлуатація українського міномета було припинена.

Читайте також: Це не зрада, це перемога: "Укроборонпром" відреагував на інформацію щодо закупівлі "Барс-8ММК"

За висновками комісій з розслідування причин вибухів цього озброєння, було встановлено, що до трагедій призводило так зване "подвійне заряджання".

Власне ж міномет відповідає всім стандартам, а трагедії ставалися через неправильне поводження зі зброєю. Бо міномет не був розрахований на настільки інтенсивні кількагодинні бої. Через таку нетипову експлуатацію зброї, окремі його частини перегрівалися, що призводило до зміни геометрії механізму запобіжника та його нештатного спрацювання під час "подвійного заряджання".

М120-15 "Молот"

Оновлену версію міномету розробляли близько шести місяців. Розробники переконують, що вдосконалили все що просили армійці.

Зокрема, була перероблена так звана "коронка" (запобіжник подвійного заряджання). Після модернізації, за словами виробника, старі проблеми були вирішені.

"Тобто те ж саме, тільки без ось цих вузлів, тому що ми тепер не боїмося перегріву", - зазначив заступник генерального директора АТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв, демонструючи оновлений запобіжник, додаючи – "Тепер, якщо ми будемо стріляти таким же об'ємом (кількістю пострілів з високою інтенсивністю), ми вважаємо, що цієї проблеми не буде".

М120-15 "Молот"
Міномет отримав новий запобіжник з бронзовими частинами, які набагато краще витримують високі температури

Також було перероблено колісну платформу міномету – вона стала легша й набагато мобільніша, й була виготовлена нова "плита". Якщо стара версія могла використовуватися лише на ґрунті, то тепер можна стріляти й з твердих поверхонь (наприклад асфальту чи бетонних плит).

"Ми все одно будемо найдешевшим і доступним мінометом, в порівнянні з імпортними аналогами", - відзначив Олександр Гордєєв.

М120-15 "Молот"

Як раніше вже повідомляв Defense Express, заступник Генерального директора ДК "Укроборонпром" Мустафа Найєм повідомив під час ефіру "Радіо НВ" 21 жовтня ц.р., що до кінця поточного року або на початку наступного Міноборони поставить на озброєння нову модель міномета від АТ "Завод "Маяк".

Наразі оновлений зразок міномету проходить завершальні випробування на полігоні.

Читайте також: Танковий кулемет від Заводу "Маяк" на випробуваннях успішно відстріляв 25 тисяч пострілів (відео)