xcounter
#

У космос з літака: Virgin Orbit зробила те, що планували на КБ "Південне"

У космос з літака: Virgin Orbit зробила те, що планували на КБ "Південне"
6357

Успішні випробування системи повітряного запуску ракети-носія LauncherOne, які у неділю провела ​американська компанія Virgin Orbit британського мільярдера Річарда Бренсона, стали практичним втіленням мрій конструкторів українського КБ "Південне". У них були майже такі проєкти, повідомили Defense Experss фахівці з Дніпра.

Проєкт компанії Virgin Orbit грунтується на ідеї запуску з літака ракети з космічним вантажем. У ході випробувань минулої неделі модифікований літак Boeing 747 із закріпленою під крилом ракетою LauncherOne вилетів з космопорту в пустелі Мохаве (штат Каліфорнія).

Через приблизно 50 хвилин після зльоту літака ракета в автоматичному режимі була скинута у визначеній точці над Тихим океаном. Двигуни обох ступенів ракети-носія спрацювали в заданому режимі. Через приблизно десять хвилин LauncherOne була виведена на орбіту. Вона забезпечила доставку у космос угруповання мікросупутників CubeSat.

Читайте також: У США представили новий БПЛА, здатний запускати супутники в космос в будь-який час

Таким чином, Virgin Orbit вдалося успішно провести випробування системи повітряного запуску ракети-носія. У Virgin Orbit підкреслили, що випробування пройшли "строго відповідно до плану". Бо у травні минулого року все завершилося невдачею - після скидання з літака ракети-носія у неї не включилися двигуни. LauncherOne має 21,3 м в довжину, складається з двох ступенів і здатна розвивати швидкість до 28,1 тис. м/год.

У Virgin Orbit припускають, що за допомогою LauncherOne можна буде виводити на орбіту супутники масою до 500 кг. У компанії вважають, що даний метод запуску ракети із супутників може забезпечити більшу мобільність, а також може бути дешевше, ніж у конкурентів.

Запуск космічної ракети-носія з літака - власне, давня ідея. Хто може - пробує це реалізувати на практиці.

Так, раніше американська космічна агенція NASA провела запуск з літака Stargazer L-1011 крилатої ракети Pegasus, яка, у свою чергу, за 14 хвилин вивела на розрахуннкову орбіту вісім малих супутників для дослідження ураганів CYGNSS.

Є ще більш цікаві рішення, коли для запуску мікросупутників пропонується застосовувати безпілотники. Так, у США компанія Aevum представила новий БПЛА, здатний запускати супутники в космос в будь-який час.

Aevum
Компанія Aevum вже привернула увагу міністерства оборони США

При цьому потреба у швидкому виведенні на орбіту мікросупутників різного призначення тісно перетинається з планами Пентагону. Адже збройні сили США зараз захоплено реалізують нову ініціативу під назвою Project Convergence, яка потребує широкого доступу до орбітальних ресурсів як державних, так і приватних організацій.

Військові будуть якомога швидше отримувати дані з різних супутників з максимальним наближенням до реального часу

Йдеться про орбітальні засоби, які можуть оперативно реагувати на зміни бойової обстановки й надавати необхідні дані. Про цей проєкт, до речі, ми писали у нашому дослідженні Як США буде знищувати цілі у будь-якій точці світу за лічені секунди: усі круті деталі Project Convergence

Одазу після розпаду СРСР Україна була прихильником реалізаії власних ініціатив, пов'язаних з "повітряним стартом". Впродовж декількох років КБ "Південне" ім. М. К. Янгеля виконувало проєктні роботи зі створення ракет космічного призначення з повітряним стартом з літака-носія, з запуском ракети над нейтральними водами за межами України.

Вони передбачали створення двоступеневих авіаційно-космічних комплексів, де для запуску космічних носіїв мали застосовуватись літаки Ан-225 "Мрія" або Ан-124 "Руслан" (теми "Світязь" і "Оріль").

"Світязь" передбачав старт ракетоносія "Зеніт" з літака "Мрія". А у проєкті під назвою "Оріль" ракета розробки Дніпропетровського КБ "Південне" мала у повітрі витягуватись з фюзеляжу літака-носія Ан-124 "Руслан" парашутами, стабілізуватись і стартувати. Передбачалося, що "Оріль" виводитиме в космос мікро- та мінісупутники вагою до 1000 кілограмів.

Компоновочна схема Ан-124 "Руслан" з ТПК з ракетоносієм усередині

Втім, окрім цих проєктів, були і інші ініціативи, пов'язані з "повітряними стартами", які КБ "Південне" презентувало потенційним замовникам.

Зараз уряд України намагається активізувати заходи щодо розвитку космічної галузі і вийти за рамки безрезультативних презентацій.

Як відомо, у січні 2021 р. Урядовим комітетом було схвалено Концепцію Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки.

Документ був напрацьований Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України та Державним космічним агентством України. На черзі – розпорядження Уряду та відповідний Закон України.

Раніше Президент України Володимир Зеленьский заявив, що один з його пріоритетів це розвиток ракетно-космічної галузі України та створення в короткі терміни ракетного носія легкого класу.

Ракетоносії від КБ "Південне"

Як повідомляв Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, Глава держави дав завдання розробити нову ракету до кінця своєї каденції (строк повноважень закінчується у березні 2024 року). З цим проєктом, на відміну від "повітряних стартів", нас вже ніхто не обжене...

Читайте також: Як США буде знищувати цілі у будь-якій точці світу за лічені секунди: усі круті деталі Project Convergence