xcounter
#

Олег Уруський: Президент поставив завдання створити легку українську ракету-носій до 2024 року

Легка ракета-носій "Циклон-1М" від КБ "Південне"
Легка ракета-носій "Циклон-1М" від КБ "Південне"
9928

Але для цього потрібно знайти потужного інвестора

Президент України Володимир Зеленьский заявив, що один з його пріоритетів це розвиток ракетно-космічної галузі України та створення в короткі терміни ракетного носія легкого класу.

Як повідомив в інтерв'ю виданню "РБК-Україна" Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, Глава держави дав завдання розробити нову ракету до кінця своєї каденції (строк повноважень закінчується у березні 2024 року).

Читайте також: Американо-український стартап Firefly Aerospace запустить свою першу легку ракету-носій до кінця року
Циклон-1М
Скрін з відеопрезентації легкої ракети-носія "Циклон-1М" від КБ "Південне"

Олег Уруський відзначив, що якщо цей проект і буде втілений у життя, то лише за участі приватних інвесторів, або навіть при фінансуванні іноземних держав.

"В нас вже є декілька варіантів, декілька проектів, але вони всі, ми розуміємо, будуть фінансуватись за рахунок інвесторів, бо в держави зараз коштів на це немає", - відзначив Віце-прем’єр-міністр.

Firefly
Презентація проектів у приватної компанії Firefly Aerospace Україна колишньому Президенту Україні Петру Порошенко у 2018 році

При цьому він додав, що наразі стан української космічної програми дуже далекий від ідеалу.

"Ми живемо три роки фактично без жодної космічної програми, це взагалі нонсенс. На жаль, в проекті закону про Держбюджет-2021 закладено мінімальне фінансування на Космічне агентство і на розвиток космічної програми", - повідомив Олег Уруський.

Зеніт-1NL
Легка ракета-носій "Зеніт-1NL" від ДП "Південмаш" на 53-му Міжнародному авіакосмічному салоні "Париж-Ле-Бурже-2019"

За його словами, потрібно якнайшвидше провести реформування цього важливого напрямку.

"Запланована реформа ракетно-космічної галузі. Зараз поставлене завдання вийти на розробку Стратегії космічної діяльності і вийти на прийняття Загальнодержавної науково-технічної космічної програми", - наголосив Міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

Firefly α
Перший ступінь легкої ракети-носія Firefly α (або просто Alpha) розробленої американською приватною компанію з українським співзасновником

Нагадаємо, наразі Мінстратегпромом запланована трансформація Державного концерну "Укроборонпром" (входить 137 підприємств) та Державного космічного агентства України (входить 21 підприємство) у два холдинги - "Оборонні системи України" та "Авіакосмічні системи України". Причому в останню, окрім підприємств ДКАУ, ввійдуть і держпідприємства, котрі зараз входять у склад ДК "Укроборонпром" (наприклад ДП "Антонов").

Циклон-1М
Легка ракета-носій "Циклон-1М" від КБ "Південне" на 53-му Міжнародному авіакосмічному салоні "Париж-Ле-Бурже-2

Таким чином, проект зі створення легкої ракети-носія буде проходити в момент складної трансформації космічного агенства (яке займе не один рік) й з неясними перспективами фінансування його роботи.

Варто додати, що КБ "Південне" минулого року презентувало проект легкої ракети-носія "Циклон-1М" а ДП "Південмаш" представило "Зеніт-1NL" для повітряного старту.

Зеніт-1NL
Легка ракета-носій "Зеніт-1NL" від ДП "Південмаш" на 53-му Міжнародному авіакосмічному салоні "Париж-Ле-Бурже-2019"

Стартова вага "Зеніт-1NL" складає 14,5 тонни. Вага корисного навантаження — 100 кг на сонячно-синхронній орбіті та близько 230 кг на приекваторіальній. Час підготовки до пуску — до 1 доби. Над цим проектом працює колаборація аерокосмічних підприємств України. ДП "Південмаш" розробляє саму ракету та відповідає за підготовку вантажного літака-носія, ПрАТ "Київський радіозавод" виробляє систему керування, ДП "Антонов" - систему десантування. Партнер проекту – Київський політехнічний інститут.

Циклон-1М

Своєю чергою, триступенева космічна ракета-носій "Циклон-1М" з масою у 63 тонни зможе виводити до 750 кг корисного вантажу на сонячно-синхронну орбіту висотою 600 км. Для запуску цієї ракети було запропоновано побудувати на півдні України власний космодром.

Читайте також: Вперше за три роки: у Мінстратегпромі взялися за космічну галузь