xcounter
#

Американо-український стартап Firefly Aerospace запустить свою першу легку ракету-носій до кінця року

1357
Легка ракета-носій Firefly α готується до запуску на базі ВПС США Ванденберг
Легка ракета-носій Firefly α готується до запуску на базі ВПС США Ванденберг

Перший запуск ракети-носія Alpha запланований на 22 грудня 2020 року

Як повідомив засновник американського стартапу - виконавчий директор компанії Том Маркусік в інтерв'ю виданню CNBC, наразі завершується підготовка пускового майданчика на базі ВПС США Ванденберг.

Він розповів, що на військовій базі існують більш жорсткі вимоги для безпеки та надійності ракети, однак це лише збільшує шанси до вдалого запуску Alpha.

Читайте також: Зоряні війни: як країни б'ються за перемогу в космосі
Firefly α
Легка ракета-носій Firefly α готується до запуску

"Наша конструкція була ретельно перевірена, оскільки щодо її експлуатації було висунуто багато вимог. Я думаю, нам варто очікувати на повний успіх при першому пускові", – відзначив виконавчий директор Firefly Aerospace.

Варто додати, що кілька тижнів тому команда Firefly Aerospace провела фінальний приймальний тест першого ступеня ракети Alpha. Після остаточної перевірки, ракета-носій була доставлена на військово-повітряну базу Ванденберг в США, для підготовки до запуску.

В компанії очікують, що наступного року запуск Alpha буде проведений не менше трьох разів.

Нагадаємо, американський космічний стартап Firefly Space Systems був заснований у 2014 році ракетним інженером Томом Маркусіком. Однак через кілька років він опинився на межи закриття.

Проект у 2017 році викупив український бізнесмен Макс Поляков (який є співзасновником фонду Noosphere Ventures). З новим фінансуванням та допомогою українських фахівців, стартап отримав друге дихання.

Firefly
Презентація проектів у Firefly Aerospace Україна колишньому Президенту Україні Петру Порошенко у 2018 році

"Нам дуже пощастило, що у нас є інвестор, який не тільки фінансує Firefly, а й повністю залучений у процес", – відзначив в інтерв'ю Том Маркусік.

Наразі в Firefly Aerospace працюють 340 фахівців (в R&D Центрі Firefly у Дніпрі – 140 робітників). Окрім проекту легкої ракети-носія Alpha, що призначена для виведення до 1000 кг корисного вантажу на низьку орбіту (вартість одного запуску близько $15 млн), в компанії працюють над створенням середньої ракети-носія Beta, орбітального транспортного засобу (OTV) та місячного посадкового модуля Genesis для NASA.

Firefly α
Перший ступінь легкої ракети-носія Firefly α (або просто Alpha)

Також варто відзначити, що Firefly Aerospace тісно співпрацює з дніпровськими ракетобудівельниками з ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова".

Firefly

Зокрема, торік компанія попросила у керівництва "Південмашу" розглянути можливість серійного виробництва та постачання великої номенклатури деталей для носія Alpha (камери згоряння, агрегати автоматики та турбонасосні агрегати) на суму у $15 млн.

Читайте також: Історична місія Dragon 2 від SpaceX: Ілон Маск повернув США пілотовану космонавтику (відео)