xcounter
#
Пуск Falcon 9 з Dragon 2

Історична місія Dragon 2 від SpaceX: Ілон Маск повернув США пілотовану космонавтику (відео)

Пуск Falcon 9 з Dragon 2
861

Космічний корабель Dragon 2 від SpaceX успішно вийшов на орбіту та здійснив стикування з МКС

Компанія Ілона Маска SpaceX здійснила успішний вивід на орбіту космічного корабля Dragon 2 з екіпажем та провела успішне стикування з МКС. Попри побоювання чергового скасування пуску через негоду Falcon 9 стартував за планом о 22:22 (за київським часом) та "причалив" до МКС у відповідності до плану

Для США це історичний момент, який припинив 9-річну паузу у американській програмі пілотованої космонавтики після закриття програми Space Shuttle.

Читайте також: ​Космічна криза Кремля: як Ілон Маск підписує вирок "Роскосмосу"

Запис запуску з космодрому на мисі Канаверал, орбітального польоту та стикування з МКС:

Фактично вже зараз можливо говорити, що Ілон Маск та його приватна компанія SpaceX припинила монополію Росії на пілотовані пуски до МКС, що дозволяло "Роскосмосу" тримати саркастичне звання "космічного візника".

Dragon 2
Пуск Dragon 2

Мета польоту, програма якого отримала назву Demo-2, є сертифікація корабля Dragon 2 та ракетоносія Falcon 9 для пілотованих польотів до Міжнародної космічної станції.

У відповідності до програми корабель з екіпажем після виходу на орбіту зблизився з МКС, здійснив стикування, а через деякий час має повернутись з астронавтами на Землю.

Dragon 2 циклограмма

Схема польоту Dragon 2 до МКС

Пілотують Dragon 2 астронавти Роберт Бенкен та Даг Херлі, які вже мають реальний досвід космічних польотів та літали на Space Shuttle. І цей політ став першим, коли людей у космос запустила приватна компанія. Додамо, що перший "серійний" пуск Dragon 2 до МКС вже призначено на 22 серпня цього року.

Роберт Бенкен Даг Херлі
Роберт Бенкен та Даг Херлі

Таким чином перша частина місії виконана повністю, фахівці SpaceX навіть здійснили посадку першої ступені на морську платформу.

Нагадаємо, що створення Dragon 2 розпочалось у 2014 році, після того, як NASA оголосила тендер на розробку пілотованого корабля. У конкурсі взяли участь SpaceX та Boeing з проектами Dragon 2 та CST-100, які розділили між собою 6,8 млрд доларів. Наразі SpaceX вже знаходиться на фінішній прямій, тоді як Boeing відстав від компанії Ілона Маска через невдалий запуск CST-100 без екіпажу у грудні 2019 року.

Читайте також: ​У Росії заморозили космічну програму "Морський старт", яку помпезно купили в США