xcounter
#

​У Росії заморозили космічну програму "Морський старт", яку помпезно купили в США

1021
"Морський старт" на місці пуску на екваторі
"Морський старт" на місці пуску на екваторі

Російська компанія S7 припинила підтримку Sea Launch через економічну кризу та коронавірус

Програма космічних пусків "Морський старт", яка була викуплена російською компанією S7 у 2016 році за 150 млн долл, призупинена. Про це повідомив голова компанії Владислав Фільов, поскаржившись на те, що обіцянки російських чиновників щодо підтримки проекту виявились пустими словами. Зазначимо, що купівля проекту подавалась у Росії, як черговий прорив у космонавтиці та "відповіддю Ілону Маску".

"Ми доставили комплекс до Владивостока, доставили командне судно і стартову платформу. Сьогодні у нас немає можливості чимось займатися, тому ми програму поки заморозили до кращих часів. Правда, коли ми узгоджували перевезення комплексу в Росію, мені говорили, що умови по розміщенню будуть не гірші, ніж в Америці ... Не сталося: з фінансової точки зору гірше вдвічі ", - сказав Фільов в інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ", пояснивши, що мова йде платежі за портову інфраструктуру та стоянку системи запуску.

Читайте також: "Зоопарк", "Мандат" та "Кольчуга": про долю проектів "Іскри" в інтерв'ю з директором Юрієм Пащенко
Завантаження українського ракети "Зеніт-3SL"

Окрім того, проект "Морський старт" досі залишається без ракет, бо був розроблений під український "Зеніт-3SL". Але, попри плани переробити стартовий комплекс під "Союз-7", роботи над цією ракетою досі перебувають на невизначеній стадії розробки.

Нагадаємо, що міжнародний проект "Морський старт" стартував у 1995 році, як міжнародний концорсіум американської компанії Boeing, російської "Энергия", українських КБ "Південне" та "ПівденьМаш", а також норвезької суднобудівної компанії Aker Kvaerner. Метою проекту було зменшення собівартості виводу супутників на орбіту завдяки пуску з екватора, що дозволяє максимально ефективно використати швидкість оберту Землі та збільшити корисне навантаження.

Морський старт
"Морський старт" зазнав невдачі через слабке завантаження пусками

Проте проект не вдалось забезпечити стабільними замовленнями, що спричинило банкрутство консорціуму у 2009 році. Це призвело до перерозподілу долей у проекті та фактичного виходу з нього Boeing, який знизив свою частку із 40% до 3%, а також передачу "ключової ролі" російській компанії "Энергия". До 2014 року було здійснено 36 пусків українських "Зенітів", але після початку російської агресії в Україні проект залишився без головної частини - ракетоносіїв.

У підсумку у 2016 році російська приватна компанія S7, після багаторічних перемовин щодо врегулювання боргів, купила проект за 150-160 млрд долл. У 2019 році очільник "Роскосмосу" Дмитро Рогозін заявив про намір перебазувати весь морський комплекс до Владівостоку. Протягом лютого-березня 2020 року пускова платформа та корабль для управління та складання ракет прибули до Росії. Загалом для виходу на самоокупність "Морський старт" за планами S7 мав робити мінімум 3-4 пуски на рік.

Читайте також: Ізраїль відмовляється від безпілотних катерів