xcounter
#

Ізраїль відмовляється від безпілотних катерів

823
Фото: Rafael
Фото: Rafael

Ізраїльські безекіпажні катери виявилися неефективними для використання вздовж узбережжя Лівану та Сирії

Військово-морські сили Ізраїлю прийняли рішення зупинити програму надводних безпілотних катерів. Як повідомляє джерело з міністерства оборони Ізраїлю, багаторічний досвід випробувань цих катерів і їх оперативне застосування для задач патрулювання та надводних операцій, розвідки і використання як приманки для супротивника довели, що "користі від цих катерів дуже мало, якщо вона взагалі є".

Shephard Media безпілотний катер
Фото: Shephard Media

Серед причин названі низька енергоозброєність, низька живучість (у тому числі електронних систем) та складне управління катерами в морі. Крім того, їх системи не здатні надавати достатньо інформації щодо ситуації під час виконання бойової задачі.

Читайте також: "Сагайдачний" має стати флагманом впровадження сучасних морських технологій - віце-адмірал С.Гайдук

Протягом їх експлуатації виявилося, що через названі причини використовувати ці катери вздовж узбережжя Лівану та Сирії не можна, тому загалом вони виявилися економічно невигідними для флоту.

Разом з тим, ізраїльський флот не відмовляється від використання безпілотних човнів для виконання підводних місій, таких як виявлення мін та підводних човнів, і буде продовжувати випробувати безпілотні підводні засоби.

Читайте також: США подарували Греції швидкісні патрульні катери