xcounter
#

Зоряні війни: як країни б'ються за перемогу в космосі

2593
Зоряні війни: як країни б'ються за перемогу в космосі

Зоряні війни - це вже не просто популярнй сюжет, що породжений американською кіноіндустрією. Це реальні дії сьогодні та плани на завтра найпотужніших країн світу. Мілітаризція космосу іде повним ходом, бо, як вважають сучасні стратеги, глобальна перемога на землі може бути досягнута лише завдяки перемозі в космосі.

Стрімкий розвиток сучасних технологій, нестабільна військово-політична ситуація, агресивна політика деяких країн, а також багато іншого позначили цілком доступну для огляду реальність протистояння в космічному просторі вже сьогодні

У 1983 р Президент США Рональда Рейган оголосив про запуск програми Стратегічної оборонної ініціативи (СОІ), яка згодом отримала назву програми «зоряних воєн». СОІ привернула неабияку увагу світової громадськості, оскільки передбачала військове використання космосу.

Читайте також: Потрібні але забуті: топ 5 перспективних військових розробок України - відео

Незважаючи на те, що програма прожила відносно недовге життя і в 1991 році була офіційно завершена, вона залишила по собі незабутній слід і позначила цілком доступну для огляду реальність протистояння в космічному просторі в майбутньому.

Сьогодні стрімкий розвиток сучасних технологій, нестабільна військово-політична ситуація, агресивна політика деяких країн, а також багато іншого знову повертають нас до ще не забутих обставин минулого, але вже в новій більш небезпечній реальності.

Як відомо, освоєння космічного простору набагато поліпшило застосування збройних сил, як в контексті розвідки, позиціонування і своєчасного попередження про ракетний напад і виявленні ядерних вибухів, так і в питаннях розміщення зброї в космосі і проведення бойових дій вже за межами звичних для нас середовищ існування. Сьогодні цілком реально уявити таку ситуацію, коли лазери наземного базування атакують супутники зв'язку на нижній орбіті.

Ракети, запущені з бортів кораблів і літаків знищать навігаційні супутники, а "супутники-камікадзе" нейтралізують найважливіші розвідувальні космічні апарати.

Військові абсолютно впевнені, що майбутня стратегічна військово-космічна операція, як проти окремих країн, так і блоків, з високою часткою ймовірності може піти за схожим сценарієм. Її метою, на початковому етапі, як мінімум, буде порушити системи державного і військового управління, знищити важливі об'єкти військово-промислового комплексу, зірвати розгортання угруповань військ противника і т.і.

Президент США
У серпні 2019 року в США офіційно було засновано Космічне командування

Саме розуміння цих існуючих ризиків підштовхує, здебільшого найбільш розвинені країни, до пильної уваги до космічного простору. Космос, особливо в останні час став важливою складовою в порядку денному не лише у ключових гравців - США і РФ, а також Китаю, Індії, Франції, Великобританії та ряду інших держави, а й НАТО, і навіть ЄС.

США – у лідерах

Так, у серпні 2019 року в США офіційно було засноване Космічне командування, про створення якого президент Дональд Трамп вперше оголосив ще в березні 2018 р. Після підписання відповідного президентського указу, подальших бюрократичних процедур і призначення Сенатом керівництва, в США з'явився шостий вид збройних сил. При цьому, Космічне командування знаходиться в сфері юрисдикції ВПС, аналогічно тому, як морські піхотинці підкоряються флоту.

Президент США Дональд Трамп назвав основною причиною створення космічних військ - необхідність протистояти новим викликам безпеки країни, зокрема, можливим атакам на американські супутники з боку китайців і росіян. Станом на 20 вересня 2019 року новий вид збройних сил налічував понад 38000 чоловік в 134 центрах в різних країнах світу.

В Командування увійшли вісім космічних крил, 24 Повітряна армія, а також ряд космічних центрів та управлінь. До її основних функцій віднесено: організація, навчання і оснащення боєготових космічних і кіберпросторових сил, нагляд за мережевими операціями ВПС, управління глобальною мережею космічних супутників, запуск ракет для виведення супутників на орбіту і надання військам можливості позиціонування, навігації, таймінгу, зв'язку, ракетного попередження , розвідки і т.і.

Дональд Трамп
Дональд Трамп назвав основною причиною створення космічних військ - необхідність протистояти новим викликам безпеки країни, зокрема, можливим атакам на американські супутники з боку китайців і росіян...

Надалі американська влада планує нарощувати і розвивати просунуті системи озброєння в космосі. Щоб уникнути ядерного забруднення і поразки помилкових цілей, а не бойових блоків, керівництво США розглядає розміщення протиракет прямо в космосі. Спеціальні супутники повинні нести по 10 ракет-перехоплювачів, які зможуть атакувати ворожі балістичні ракети.

Адміністрація Трампа поки тільки прораховує технологічні та економічні можливості такого проекту, але, разом з ним, спочатку 2020-х планують впровадити кілька інших сучасних захисних систем. Зокрема, можлива розробка нових супутників виявлення балістичних ракет, які зможуть засікати пуски на ранніх етапах і відстежувати пересування гіперзвукових літальних апаратів у верхніх шарах атмосфери.

Раніше, в 2017 р військово-морський флот США провів успішні випробування Laser Weapons System, першої лазерної зброї в світі, яка також може використовуватися в космосі. LaWS вражає ціль в 50 тисяч разів швидше міжконтинентальних балістичних ракет. Крім того, Сполучені Штати вже кілька років ведуть розробка космічного безпілотника X-37B Orbital Test Vehicle-4, який вже пройшов випробування на орбіті Землі і може нести на своєму борту ядерну зброю. У Пентагоні X-37B називають найсучаснішим і технологічним космічним кораблем багаторазового використання.

Сполучені Штати вже кілька років ведуть розробка космічного безпілотника X-37B Orbital Test Vehicle-4, який вже пройшов випробування на орбіті Землі і може нести на своєму борту ядерну зброю

Китай крокує впритул до США

Особливу увагу приділяє космосу і головний на сьогодні конкурент США - Китай. На думку американських військових, наразі Пекін прагне "перетворити КНР в космічну державу в усіх аспектах".

Піднебесна вже освоїла практично всі космічні технології та види діяльності. Створюється космічне сузір'я навігаційних супутників, розробляється космічний корабель багаторазового використання і надважка ракета. Китай вперше висадився на темній стороні Місяця, де ніколи не бувала "нога" людини.

Кількість космічних апаратів, що запускаються в один рік, вже перевищила американські показники. Незважаючи на це, президент КНР Сі Цзіньпін нещодавно закликав до ще більшого посилення можливостей країни в космічному і повітряному просторі, додавши, що країні необхідно "відповідати на мілітаризацію космосу країнами-суперниками, в тому числі США".

Главный конкурент США в освоении космоса на сегодня - Китай
Головний конкурент США в освоєнні космосу на сьогодні - Китай

Саме цьому, космічна програма Пекіна включає не лише цивільну, а й військову складову. У 2015 р керівництво КНР розробило військову стратегію, відповідно до якої Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) повинна бути здатна проводити військові операції, в тому числі в космосі і кіберпросторі. У КНР незабаром повинні з'явитися космічні війська, хоча офіційний Пекін поки про це мовчить.

Частиною військових реформ, оголошених у 2015 році, стало створення в КНР Сил стратегічного забезпечення (ССЗ), призначених для інтеграції кіберпростору, космосу і РЕБ при проведенні об'єднаних військових операцій.

Про нарощування військового потенціалу КНР в космосі заявило у своєму звіті на початку 2019 р Розвідувальне управління МО США. Аналітики стверджують, що китайські війська продовжують досить активно нарощувати свої професійні можливості і направляють значні кошти на мілітаризацію комерційних космічних технологій.

КНР в космосе
Розвідувальне управління МО США на початку 2019 заявило у своєму звіті про нарощування військового потенціалу КНР в космосі

Китай має в своєму розпорядженні стійку мережу засобів для спостереження за космічним простором. Ці засоби здійснюють пошук, відстеження і зняття характеристик супутників на всіх земних орбітах, можуть здійснювати: раннє попередження МБР, контроль безпеки космічних польотів, визначення аномальних характеристик супутників і контроль за станом космічного сміття.

Пекін розглядає системи і засоби по веденню РЕБ в космосі як основний засіб для придушення засобів противника або введення його в оману про свої істинні наміри. НВАК використовує постановку радіоперешкод і технології придушення сигналів систем зв'язку, РЛС і систем навігації GPS в ході проведення військових навчань. Китай продовжує розробляти системи - постановники перешкод проти захищених військових систем супутникового зв'язку. Крім цього, Пекін веде розробки лазерної зброї, розвиває протисупутникові ракети для нанесення ударів по супутниках.

Російский гібридний космос…

Своєю чергою РФ, яка звикла відчувати свою значущу, на її думку, роль в космосі, також прагнути активно діяти в сфері військового використання космічного простору. Незважаючи на те, що Кремль регулярно виступає на підтримку демілітаризації космосу і недопущення протистояння на навколоземній орбіті, в дійсності все трохи інакше. Протягом останніх років російська космічна програма з переважно мирної, наукової перетворилася на агресивну. У 2015 р задовго до США, в Збройних Силах Росії з'явився новий вид - повітряно-космічні сили.

Главкому ВКС були підпорядковані авіація, сили протиповітряної і протиракетної оборони і Космічні війська. Були витрачені зусилля на створення ешелонованої системи попередження про ракетний напад, як в космічному її сегменті, так і з розміщенням радіолокаційних станцій високої готовності. Тоді це пояснювалося тим, що російська влада "стурбована" можливим "використанням США силових заходів в космосі".

Сьогодні, Росія інтенсивно розвиває проекти в галузі космічних озброєнь. Наприклад, безпілотний комплекс "Авангард". Це ракета-носій, яка зі стратосфери може випускати гіперзвукові ракети по цілях на землі і воді, долаючи ПРО супротивника.

Крім того, Москва, за різними даними, також нібито розробляє супутники-вбивці, що маневрують, які призначені для знищення інших космічних об'єктів. Такий космічний апарат можна забезпечити лазером або навантажити вибухівкою. Наблизившись до ворожого військового супутника, він може його знищити. Крім цього, в Росії розробляється комплекс ПРО А-235 ( "Нудоль"), який називають комплексом протиракетної і противокосмической оборони, лазери і системи радіоелектронної боротьби, які можуть порушити роботу супутникової електроніки.

Військовий космос по-французьки

Не відстає в космічному питанні і Франція. У липні 2019 г. французький президент Еммануель Макрон заявив про створення в Військово-повітряних силах країни нового командування з метою захисту інтересів в космосі і "розширення космічних можливостей".

За його словами, ця структура повинна була почати роботу в вересні поточного року. По всій видимості, вона замінить існуюче в Збройних силах Франції з 2010 Об'єднане космічне командування (CIE), яке підпорядковується безпосередньо главі Генерального штабу.

Такі дії відображають особливу увагу, яке останніми роками стало приділятися французької владою військовому аспекту освоєння космосу. Ще у вересні 2018 року міністр оборони Франції Флоранс Парлі заявила про неприпустимість відставання країни у сфері космічних технологій. За її словами, інші космічні держави займаються мілітаризацією космосу, виводячи на орбіту потенційно небезпечні об'єкти, що не залишає сумнівів в їх агресивних намірах.

Серед загроз, з якими, за її словами, може зіткнутися французька військова космічна програма, - організація саботажу на землі, кібератаки, постановка радіоелектронних перешкод, захоплення супутників в космосі або їх нейтралізація за допомогою лазера. Особливо Парлі в цьому ключі виділила як приклад Росію, звинувативши її в спробі перехоплення даних з франко-італійського супутника.

За оцінками командування ЗС Франції, розміщення до 2025 року систем зброї на космічних платформах буде відігравати суттєву роль в ураженні об'єктів у стратегічній і оперативно-стратегічної глибині із застосуванням як звичайних засобів ураження, так і зброї масового ураження. Керівництво військового відомства країни вважає, що до 2025 р Франція може володіти достатнім потенціалом, необхідним для вирішення заявлених завдань з метою забезпечення безпеки національних інтересів в Європейській зоні самостійно, а також у взаємодії з іншими партнерами по НАТО і в глобальному масштабі.

Згідно з планом військових витрат на 2019-2025 рр. на ці цілі Париж планує виділити € 3,6 млрд ($ 4 млрд).

Серед цілей військової космічної програми значаться виведення на орбіту угруповання розвідувальних супутників CSO і супутників зв'язку Syracuse, запуск супутників електромагнітної розвідки CERES і модернізація РЛС спостереження за космічним простором GRAVES.

Великобританія стурбована ...

У Лондоні також побоюються, що Росія і Китай можуть почати ліквідувати оборонні супутники інших країн в космосі. Так, в травні поточного року Великобританія також оцінила основні ризики для своєї космічної інфраструктури. Серед них були позначені - ракети-перехоплювачі наземного базування, засоби радіоелектронної боротьби, а також кібератаки.

Міністерство оборони Королівства підкреслює, що і Китай, і Росія зізнавалися в тому, що випробовували ракети-перехоплювачі наземного базування, які потенційно можуть вражати супутники. Подібні системи можуть створити величезну кількість космічного сміття, що загрожує сотням супутників.

Як заходи боротьби з подібними загрозами міноборони Великобританії всіляко підтримує ідею створення власної системи супутникової навігації, на розробку якої британський уряд вже виділив £ 92 млн (близько $ 118 млн). Особлива роль приділяється службі військової розвідки, яка повинна буде відстежувати загрози космічної інфраструктури.

Британці вже розробляють спеціальний оборонний радар, який може ідентифікувати і відстежувати балістичні ракети-перехоплювачі в космосі. Крім того, під час конференції з безпеки та оборони в Лондоні віце-маршал Королівських ВПС Саймон Рошель повідомив про важливість підвищити кількість військових супутників Великобританії на орбіті через небезпечні зближення з іноземними космічними судами. Це напевно стане наступним кроком Лондона по зміцненню своїх космічних можливостей.

Нові-старі гравці в космосі

Цікаво, що Індія також останнім часом активізувала свою діяльність в сфері військового освоєння космосу. Збройні сили Індії 25-26 липня 2019 р провели перше в історії країни навчання з відпрацювання бойових дій в космосі. Його метою була оцінка "неминучих загроз" та вироблення попередньої версії космічної військової доктрини.

На навчаннях, що отримали назву IndSpaceEx, взяли участь ВПС, ВМС і сухопутні війська Індії. Влада країни провели навчання невздовзі після випробування протисупутникової зброї в березні 2019 року в рамках "Місії Шакті". Під час випробувань індійська протисупутникова ракета збила індійський супутник Microsat-R.

Не пасе задніх у питанні сприйняття ролі космічного простору і НАТО. 27 липня 2019 р експерти Агентства зв'язку та інформації НАТО (NCI) підтримали розробку першої всеосяжної космічної політики Альянсу. Згідно з нею космос має найважливіше значення для оборони та стримування для Альянсу, а також є майданчиком для розгортання широкого спектру можливостей НАТО, включаючи збір розвідувальних даних, визначення місця розташування і відстеження своїх і чужих сил і засобів, а також забезпечення зв'язком та виявлення запуску ракет.

При цьому Альянс не прагне розвивати власний космічний потенціал, але буде покладатися на національні та комерційні можливості, що надаються офіційними угодами або спеціальними запитами. У NCI вважають, що головна стратегія НАТО зосереджена на координації використання активів союзників по НАТО, і забезпечення того, щоб будь-яка місія, яка потребує космічних даних та інформації, могла бути ефективно скоординована між країнами.

TWISTER

Європа буде створювати свою власну систему протиракетної і протиповітряної оборони TWISTER

ЄС також має намір захищати своє "місце" в космосі. У квітні 2019 р Європарламент підтримав створення космічної програми ЄС. На неї планують виділити майже € 17 млрд протягом семи років - 2021-2027 рр.

Нова космічна програма має на 50% більший бюджет, ніж в попередній 7-річний період. Вона буде спиратися на двадцятирічний досвід, накопичений в ході реалізації програм Copernicus (дистанційне зондування Землі) і Galileo (супутникова радіонавігаційна система), а також прагнути розвивати інновації та підтримувати стратегічну автономію ЄС в космосі. Пріоритетом нової програми також стане збереження автономного, надійного і рентабельного доступу Союзу до космосу, особливо важливого для ключових об'єктів інфраструктури, технологій та безпеки.

Крім того, Європа також буде створювати свою власну систему протиракетної і протиповітряної оборони, незалежну від Сполучених Штатів. Рішення про створення було прийнято в листопаді 2019 року під час засідання Ради ЄС на рівні міністрів оборони в Брюсселі. На цьому ж засіданні було затверджено проект створення європейської протиповітряної і протиракетної системи з космічними компонентами (TWISTER). До завдань системи буде входити відбиття повітряних загроз останнього покоління. Створенням системи на першому етапі займуться п'ять європейських країн - Франція, Італія, Іспанія, Нідерланди і Фінляндія.

Проект системи TWISTER став одним з 13 нових європейських військових проектів, які увійшли до списку в рамках програми Структурного військового партнерства ЄС (PESCO).

Розмову про створення власної системи ПРО-ППО в Євросоюзі розпочали ще в лютому 2019 року, після того як США вийшли з договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. При цьому в об'єднану протиракетну європейську систему пропонувалося також включити Польщу, Латвію та Україну.

Післямова

Аналіз діяльності розвинених країн світу, а також міжнародних організацій, свідчить про те, що космос, що надає широкі можливості в глобальному масштабі, знову стає сферою зіткнення різних інтересів. При цьому, якщо зовсім нещодавно в військових цілях він використовувався, переважно, для розвідки, навігації, картографії та розміщення космічних апаратом попередження про ракетно-ядерний удар, і лише говорилося про бойові дії безпосередньо в космосі, то сьогодні ситуація змінилася.

Стрімкий розвиток сучасних технологій, а також прагнення деяких країн отримати глобальну перевагу за будь-яку ціну, спричинили можливість створення різного роду озброєнь, що дозволяють проводити бойові дії і в космосі - лазери, що збивають супутники, ракети, які стріляють по космічних апаратах, "супутники-камікадзе", засоби РЕБ і багато іншого.

Поступово йде активна мілітаризація космічного простору. Космос все більше стає інструментом для досягнення стратегічних цілей - забезпечення ефективного бойового управління збройними силами в глобальному масштабі і отримання переваги над потенційним противником. Поки що, мова йде про нарощування присутності, максимальне використання потенційних можливостей і придбання оборонних і наступальних озброєнь, проте хто знає, до чого все це може призвести. Адже сучасний світ непередбачуваний ....

Читайте також: Як в Туреччині оцінюють угоду з Україною