xcounter
#

Випробування ST-35 "Грім", Су-57 втратив "невидимість" та як комплекси "Стріла-10" збивають дрони: події тижня від Defense Express

15382
Один із етапів змагань розрахунків комплексів "Стріла-10" ЗСУ
Один із етапів змагань розрахунків комплексів "Стріла-10" ЗСУ

Випробування українського дрона-камікадзе ST-35 "Грім" з бойовою частиною заплановані на літо 2022 року, розрахунки комплексів "Стріла-10" ЗСУ демонструють вміння збивати дрони ворога, Су-57 втратив "невидимість" – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Випробування українського дрона-камікадзе ST-35 "Грім" з бойовою частиною

Робота над створенням вітчизняного високоточного баражуючого боєприпасу (або дрона-камікадзе) ST-35 "Грім", який розробляє приватна компанія НВП "Атлон Авіа", переходять у фінальну стадію.

Читайте також: ЗСУ планують вдруге відремонтувати один з МіГ-29УБ
ST-35 "Грім"
БпАК ST-35 "Грім" від НВП "Атлон-Авіа" на "Зброя та Безпека"

Попередні терміни та заплановані етапи випробувань окреслив в інтерв’ю "Донбас Реалії" директор НВП "Атлон Авіа" Артем В'юнник.

"Наразі вирішуються два питання – завершується робота над бойовою частиною, яку виготовляє Завод "Артем" (ДАХК "Артем"). У нас узгоджено технічне завдання і ця робота вже почалася кілька місяців тому. Також ми завершуємо роботу над системою наведення", - зазначив він.

За словами очільника приватного підприємства, повністю готовим до повноцінних бойових випробувань вітчизняний ударний БпАК буде приблизно в середині наступного року.

Коротка пам’ять "Укроборонпрому"

ДК "Укроборонпром" вкотре продемонстрував коротку пам’ять та похизувався "першим в історії України" виробництвом боєприпасів для гранатометів.

ВОГ-17В
ВОГ-17В

"На Шосткинському заводі "Імпульс", що входить до складу Укроборонпрому, розгорнуть перше в історії незалежної України серійне виробництво боєприпасів для підствольних та автоматичних гранатометів", - йдеться у повідомленні держконцерну.

У будь-якому випадку можна лише порадіти за нові досягнення "Укроборонпрому" на ниві зміцнення обороноздатності. Проте насправді - це черговий невдалий піар, коротка пам’ять або тотальна необізнаність у реальному стані українського ОПК. Бо насправді вітчизняне виробництво гранатометних боєприпасів вже давно працює. Більше деталей – в матеріалі Defense Express.

Як розрахунки "Стріла-10" дрони збивали

бройні Сили України почали конкурс на кращий розрахунок зенітно-ракетного комплексу "Стріла-10".

комплекс "стріла-10"
Один із етапів змагань розрахунків комплексів "Стріла-10" Збройних Сил України, фото - АрміяInform

Змагання відбувається у центрі протиповітряної оборони Рівненського загальновійськового полігону, між собою змагаються розрахунки "Стріла-10" із складу частин Сухопутних військ та десантно-штурмових військ, пише АрміяInform. Більше деталей знає Defense Express.

Су-57 втратив "невидимість"

Бойові літаки та кораблі, які створюються бути малопомітними для радарів, насправді безпорадні під зором супутників з SAR - радаром з синтезованою апертурою.

Су-57
Російський винищувач Су-57

Ще у 1955 році Радянський Союз літав своїми новими бомбардувальниками на міжнародні авіашоу, аби створити ілюзію, що у нього в арсеналі більше літаків, ніж насправді. Це лякало Захід несподівним і швидким прогресом СРСР з новою зброєю.

Проте згодом штучний "прорив радянських бомбардувальників" був спростований, коли американські літаки U2 змогли систематично фотографувати радянські авіабази.

U-2
Розвідувальний "папараці" U-2 у польоті

Це дозволило США порахувати всі радянські бомбардувальники, і їх виявилось набагато менше, ніж прогнозувала розвідка. Але пошук правильної відповіді пішло декілька років і неймовірні ресурси.

Тепер комерційні супутники дозволяють кожному, хто має доступ до Інтернету, отримувати ту ж саму інформацію. А за російськими бомбардувальниками можна спостерігати майже у режимі реального часу - завдяки покращенню високочастотного покриття, якості зображень та різноманітності провайдерів. Більше деталей – в нашому матеріалі.

Інтелектуальна крадіжка

У Росії вирішили боротися з дронами силою українських ноу-хау. Днями "Росатом" заявив, що розробляє рішення для знищення дронів за допомогою нового сітчастого боєприпасу. Проте ця ідея, як виявилось, має запатентоване українське підгрунтя.

Як повідомили російські ЗМІ, у РФ вчені знайшли новий спосіб підвищити ефективність боротьби з малорозмірними БПЛА або іншими повітряними цілями.

Вони пропонують використовувати для цього снаряд, оснащений ріжучою сіткою. Концепцію розробили фахівці Російського федерального ядерного центру - Всеросійського науково-дослідного інституту технічної фізики, що входить до складу "Росатому".

РФ дрони
У Росії вирішили боротися з дронами силою українських ідей

В самому російському патенті, який набрав чинності 23.09.2021 року, розробники стверджують, що при опрацюванні своєї концепції вони аналізували різні прототипи, які відносяться до систем самооборони транспортних засобів, переважно танків, проти атакуючих снарядів, головно - протитанкових керованих ракет та протитанкових гранат.

Проте вкрай цікаво, що ідея "ріжучого" боєприпасу як одного з елементів активної системи захисту танків вже запатентована в Україні. Патент UA 146445 U (дата подання заявки: 04.08.2020; дата, з якої є чинними права інтелектуальної власності - 25.02.2021) отримала група науковців від Академії Сухопутних військ ім.Сагайдачного, а також приватні розробники. Деталі – в нашому матеріалі.

Гарної неділі!

Читайте також: З наступного року ЗСУ зможуть отримувати композитні лопаті для гелікоптерів різних типів