xcounter
#

Випробування САУ "Богдана", банкрутство "АвтоКрАЗ" та поразка "Армати" в Індії: події тижня від Defense Express

19746
Самохідна артилерійська установка "Богдана"
Самохідна артилерійська установка "Богдана"

Дослідний зразок колісної САУ 2С22 "Богдана" пройшов один з етапів заводських випробувань на полігоні Широкий Лан; ПАТ "АвтоКрАЗ" з 2022 року можливо відновить нормальну роботу й знову почне виготовляти й постачати вантажні автомобілі; Індія відмовляється від Т-72 – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Питання з банкрутством "АвтоКрАЗ"

ПАТ "АвтоКрАЗ" з 2022 року можливо відновить нормальну роботу й знову почне виготовляти й постачати вантажні автомобілі.

Читайте також: Крейсер "Петр Великий" прикриє "Севморпуть": Кремлю це потрібно для "Північного потоку-2"

Для початку цього процесу необхідно завершити певні процеси, що пов’язані з процедурою банкрутства.

КрАЗ-6322
Військові вантажні автомобілі на шасі КрАЗ-6322 6х6

"Банкрутство ПАТ "АвтоКрАЗ" є відповіддю на загрози його рейдерського захоплення. Наскільки мені відомо, до кінця поточного року всі процеси, пов'язані з цією процедурою, повинні бути завершені", - пояснив Віце-прем'єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський агентству "Інтерфакс-Україна".

КрАЗ-6322
Вантажівки та спецмашини на шасі КрАЗ-6322 6х6 та КрАЗ-5233 найбільш поширені нові автомобілі в ЗСУ

"Це важливо, адже, і я це неодноразово підкреслював, поточний правове становище підприємства негативно впливає на процес оборонних закупівель. Сподіваюся, це питання незабаром буде зняте акціонерами з порядку денного і "АвтоКрАЗ" буде нормально працювати", - додав він.

Заміна УАЗ для ЗСУ

Міноборони сформувало технічне завдання на позашляховик "Сайгак" та очікує завершення робіт впродовж декількох місяців.

УАЗ ЗСУ
УАЗ у ЗСУ скоро піде на заміну

Доопрацювання українських позашляховиків, які розробляються у рамках проекту "Сайгак" для заміни радянського УАЗ має завершитись до 1 вересня 2021 року.

Саме такий строк визначило Міноборони всім компаніям, які беруть участь у конкурсі на постачання нової автівки для українського війська.

УАЗ
Для ЗСУ радянський УАЗ залишається одним з основних позашляховиків

"Тактико-технічне завдання на розробку позашляховика "Сайгак" остаточно сформоване, затверджене та надіслано всім без виключення компаніям, які заявили про свою участь у конкурсі. Розробники мають можливість доопрацювати свої автівки, наприклад, підсилити конструкцію, встановити кріплення під радіостанції та інше обладнання, тощо. А 1 вересня - показати свої розробки. Після цього - розпочнуться порівняльні державні випробування", - розповів Defense Express заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк.

Вогневі випробування САУ "Богдана"

Дослідний зразок колісної САУ 2С22 "Богдана" пройшов один з етапів заводських випробувань на полігоні Широкий Лан.

САУ
САУ "Богдана" пройшла вогневі випробування

Відео з вогневими випробуваннями нової української 155-мм артилерійської системи від "Краматорського заводу важкого верстатобудування" опублікувало Військове телебачення України.

"Стрільба відбулася в плановому режимі. Попереду - подальші випробування", - доволі лаконічно йдеться в описі до відео.

На самому відео зафільмована серія пострілів і, судячи зі зміни кута підйому гармати, вони здійснювались на різну дальність.

Індія відмовляється від Т-72

Армія Індії остаточно оголосила про намір закупити 1700 нових танків за проектом Future Ready Combat Vehicle - FRCV, які прийдуть на зміну Т-72. У рамках контракту передбачається отримати не тільки готові машини, але і технології та інженерну підтримку.

Ajeya Т-72
Ajeya - ліцензійна індійська копія Т-72 (фото: miyataka_jp)

Відповідний запит був опублікований міноборони Індії, а відповідь від потенційних постачальників очікується не пізніше 15 вересня. За планом - введення в експлуатацію нової бронемашини очікується до 2030 року.

Arjun
Індійський танк Arjun у версії MkII, судячи з усього, також не задовольнив власну армію

Водночас вимоги до FRCV більш ніж високі, включно із повною інтеграцією танка до автоматизованих систем управління, елементів штучного інтелекту у системі управління вогнем, малопомітністю у тепловому діапазоні. Інші деталі – в матеріалі Defense Express.

БТР-4Е хочуть зробити безпілотним

Спеціалісти ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") спільно з науковцями Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ розробляють тактико-технічне завдання для нового роботизованого наземного комплексу.

ХКБМ
На ХКБМ наразі працюють над фінальною версією плаваючого ТКБМ "Дозор-Б", модернізованим БМ "Оплот", роботизованим БТР-4Е та перспективною БМП-У

Про це та про інші перспективні проекти, над якими наразі працюють в ХКБМ, розповів в інтерв'ю АрміяInform начальник організаційно-аналітичного сектору держпідприємства Сергій Стрімовський.

За його словами, БТР-4Е обрано як базу для безпілотного комплексу через наявність в бойовій машині низки конструктивних деталей, які спрощують таке перетворення. Мова йде, наприклад, про автоматичну коробку передач (дозволяє легко автоматизувати керування рухом БТР) та бойовий модуль БМ-7 "Парус" (який і так є дистанційно керований).

БТР-4Е
Остання "морська" версія БТР-4Е на полігоні під час випробувань / Фото: АрміяInform

Крім того, на думку розробників з ХКБМ, не останню роль у цьому виборі зіграло те, що БТР-4Е випускається серійно та має досвід ведення бойових дій й звісно створити безпілотник на готовій та перевіреній серійній платформі значно легше й дешевше ніж розробляти повністю нову.

Гарної неділі!

Читайте також: Ідентифікація ворога: Радіолокаційний комплекс 103Ж6