xcounter
#

Виконавці ДОЗ можуть здійснювати оборонні закупівлі за новими прозорими механізмами – Олег Уруський

765
Українська "оборонка" повинна мати чіткі механізми взаємодії
Українська "оборонка" повинна мати чіткі механізми взаємодії

У Мінстратегпромі розповіли про заходи, вжиті задля посилення інвестиційного клімату в Україні

Завдяки прийняттю всіх необхідних постанов для імплементації ЗУ "Про оборонні закупівлі" та запуску електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів виконавці ДОЗ можуть здійснювати закупівлі за новим, визначеним законом, прозорим механізмом (детальніше про реєстр – у публікації Defense Express).

Олег Уруський
Олег Уруський під час виступу на форумі

Про це Віце-прем’єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський зазначив під час Міжнародного оборонного інвестиційного форуму України, що проходить сьогодні, 12 серпня.

Читайте також: Закон "Про оборонні закупівлі" має забезпечити прозорі механізми закупівлі оборонної продукції – Олег Уруський

Очільник відомства також наголосив на тому, що наразі Мінстратегпромом було вжито низку заходів, спрямованих, серед усього, і на формування позитивного інвестиційного іміджу України.

Йдеться, зокрема, про те, що Мінстратегпромом "разом із ДК «Укроборонпром» окреслено майбутній вигляд оборонної промисловості державного сектору, який буде приведений до загальносвітових стандартів, знайомих іноземним інвесторам".

Так, за словами Уруського, корпоратизація "Укроборонпрому" та створення двох державних холдингів ("Оборонні системи України" та "Аерокосмічні системи України") і, фактично, поява в оборонному секторі акціонерних товариств із пакетами акцій у статутному капіталі, якими управлятимуть наглядові ради з незалежними членами та представниками держави, сприятиме створенню ринкового бізнес-середовища, яке забезпечить ефективну роботу національних виробників озброєння та залучення іноземних інвестицій до країни, а також забезпечить державно-приватне партнерство в середині країни.

Також, як зазначає Віце-прем’єр-міністр, "у Верховній Раді також знаходяться законопроекти 5011 "Про здійснення іноземних інвестицій у суб'єкти господарювання, що мають стратегічне значення для національної безпеки України" та 3558 "Про внесення змін до статті 287 Митного кодексу України (щодо спрощення ввезення складових для продукції оборонного призначення)", які супроводжує Мінстратегпром. Проєкти законів визначають порядок інвестицій саме в оборонно-промислову галузь України та створюють певні митні стимули".

Уруський також анонсував в Україні створення Офісу сприяння інвестиціям та технологіям у межах членства в ООН з промислового розвитку (ЮНІДО), що надасть можливість напряму використовувати технічні, експертні і фінансові можливості ЮНІДО для реалізації спільних промислових проєктів в Україні.

Читайте також: "Оборонка" без глянцю: Олег Уруський про реформу ОПК, "Укроборонпром", ДОЗ, чужу зброю та "золоту картку"