xcounter
#

В Україні створили новий морський дрон під різні завдання - від камікадзе до розвідки та логістики

3581
Новий дрон-камікадзе Stalker, фото — Думская
Новий дрон-камікадзе Stalker, фото — Думская

Новий надводний катер-камікадзе має бойову частину у 150 кг і може долати відстань до 600 км

Сили оборони в Україні тепер мають у своєму арсеналі ще одну морську безпілотну платформу — в Одесі на формуі з безпеки у Чорноморському регіоні Black Sea Security Forum 2024 була представлена нова розробка, а саме безекпіажний катер, що отримав назву Stalker 5. Про це розповідає видання "Думська" з посиланням на власного кореспондента.

надводний дрон Stalker
Новий надводний дрон Stalker, фото — "Думская"

Вартість одного такого дрона озвучена на рівні 60 тисяч євро (близько 64,3 тисяч доларів). Щодо тактико-технічних характеристик нового дрона, то його дальність становить 600 км, а бензиновий двигун дозволяє розвивати швидкість близько 75 км/год, крейсерська швидкість становить близько 55 км/год. Довжина становить 5 метрів, ширина — 1,2 метра.

Читайте також: "Страйк" на авіабазі "Морозовск" із Су-34, "Прометей" проти ATACMS, електроніка на Т-90 та інші новини тижня

Маса бойової частини у новому надводному дроні становить 150 км, але також Stalker має спеціальний відсік в корпусі, який може використовуватися для транспортування провізії, необхідного спорядження тощо "на острови чи ділянки узбережжя, де знаходяться наші Сили оборони".

надводний дрон-камікадзе Stalker
Надводна платформа Stalker, фото — "Думская"

Крім того, Stalker також може використовуватися для проведення розвідки та патрулювання узбережжя у морських та річних прикордонних регіонах. Зв’язок на управління платформи базується на Starlink.

Нагадаємо, Сили оборони України сьогодні мають на озброєнні вже низку різних надводних безпілотних платформ на кшталт Sea Baby, Magura V5 тощо, які відіграють надзвичайно важливу роль передусім у знищенні Чорноморського флоту РФ, а також постійно удосконалюються та тестуються нові варіанти озброєння.

Наприклад, раніше стало відомо, що Magura V5 використовується і як дрон-ЗРК з ракетами "повітря-повітря" Р-37.

Читайте також: ГУР МОУ на відео показало, як рашисти безрезультатно намагаються перехопити Magura V5