xcounter
#

В Азії сплеск попиту на баражуючі боєприпаси як протикорабельну зброю: чи замінять вони ПКР

3200
Ізраїльський баражуючий боєприпас Harop, фото ілюстративне
Ізраїльський баражуючий боєприпас Harop, фото ілюстративне

Схоже, Ізраїль невдовзі може отримати низку замовлень на свої баражуючі боєприпаси

Після війни за Нагірний Карабах у 2020 році між Вірменією та Азербайджаном, яка продемонструвала ефективність застосування баражуючих боєприпасів проти ворожої техніки, в країнах Азії значно виріс попит на цю зброю.

Ця інфографіка зображає один із можливих механізмів застосування "корабельної" версії дрона-камікадзе Harop

Близкість до Тихого океану, а також наявність безлічі невеликих морських та прибережних островів, розкиданих по регіонах, змушують ці країни шукати нові рішення для боротьби з ворожими й одним з варіантів розглядають саме баражуючі боєприпаси. Про це, як повідомляє видання Flight Global, зазначає директор з систем баражуючих боєприпасів ізраїльської компанії Israel Aerospace Industries (IAI) Ассаф Шехтер.

Читайте також: Баражуючі боєприпаси: українські дрони-камікадзе "Грім" та "Мисливець" проти турецького Kargu та польского Warmate

Шехтер не зазначає, хто саме "кинув оком" на нову зброю, однак стверджує, що військові передусім зацікавлені у використанні цієї зброї як протикорабельної, а також проти ворожих танків та радарів.

Green Dragon баражуючий боєприпас
Концепція застосування баражуючого боєприпасу Green Dragon

За словами Шехтера, баражуючі боєприпаси мають доповнити звичайні протикорабельні ракети, але не зможуть повноцінно замінити їх. За задумом дрони-камікадзе мають надати командирам можливість уражати важливі системи корабля, позбавляючи його можливостей виконувати ті чи інші задачі.

Так, компанія IAI пропонує своїм покупцям такі варіанти, як Harpy, Harop, Green Dragon і Rotem. Зауважимо, що Ізраїль ще минулого року підписав контракт на постачання дрона-камікадзе Harop корабельного базування для однієї з країн Азії.

Наземна версія комплексу Harop із складу збройних сил Азербайджану. Фото зроблене під час параду в Баку 10 грудня 2020 року
Наземна версія комплексу Harop із складу збройних сил Азербайджану. Фото зроблене під час параду в Баку 10 грудня 2020 року

Така "військово-морська" версія баражуючого боєприпасу Harop може бути як своєрідною дешевою ПКР, так і засобом вогневого ураження берегових цілей під час антитерористичних операцій.

Читайте також: КБ "Південне" у 2021 році розпочало роботи зі створення баражуючих боєприпасів, які можуть запускатися з БПЛА