xcounter
#

Українська крилата ракета на 1000 км, як рашисти крадуть двигуни до Т-72Б3 і Т-90 та інші новини й події тижня війни від Defense Express

23943
Російські танки Т-72Б3, фото ілюстративне
Російські танки Т-72Б3, фото ілюстративне

Про крилаті ракети на 1000 км, математичні моделі, крадені двигуни та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Окупанти запускають ракети Х-101, випущені в 2023 році

Російська стратегічна авіація 28 квітня, здійснила черговий терористичний обстріл України ракетами Х-101/Х-555 – всього було випущено 23 одиниці, з яких 21 ракета (91,3%) була збита нашою протиповітряною обороною.

Читайте також: Україна має сигнал від "деяких країн" про готовність навчати пілотів на F-16, і там є дуже неочікувані варіанти
Ракета Х-101, фото ілюстративне
Ракета Х-101, фото ілюстративне

За даними Defense Express, в залпі була щонайменше одна ракета Х-101, виготовлена вже в цьому році, якщо точніше – в першому кварталі. І це в цілому вже типова ситуація, коли в ракетних обстрілах окупанти використовують нещодавно виготовлені ракети.

У планах крилата ракета на 1000 км

Український розробник – компанія One Way Aerospace, яка відома передусім своїм FPV-дронами-камікадзе "Скальпель" [Scalpel] – готова продемонструвати оборонному відомству України, а також одній з неназваних європейських країн-членів НАТО свою систему великої дальності – про це розповідає видання Defense News.

Як відзначається, наприкінці травня цього року компанія планує протестувати та провести демонстрацію своїх безпілотників AQV-150 Scalpel Heavy, а також AQ-400.

безпілотний літальний апарат AQ-400 Scythe фото One Way Aerospace
Зображення AQ-400 Scythe, фото One Way Aerospace

І, як визначив у коментарі виданню один зі співзасновників One Way Aerospace Джеймс Ерл, дрон-камікадзе AQ-400 Scythe "наблизить нас на один крок до цілі доступної крилатої ракети: 1000 км зі швидкістю 350 км/год менш як за 100 000 доларів".

Крім того, у поєднанні з дроном-камікадзе AQV-150, ці два типи безпілотників можуть бути поєднані в одноразову багатоцільову ударну систему – фактично йдеться про одноразовий рій дронів, який, за словами розробників, може в результаті уразити 10 цілей на відстані 150 км з місця запуску.

Російський "Солнцепек" та "штурмові роти"

На початку квітня 2023 року у відкритому доступі з’явились деталі того, як саме росіяни формують свої "штурмові роти", котрі в свою чергу є складовими "штурмових загонів", по суті – урізаних наполовину БТГр.

Тоді вже було відомо, що "штурмові роти" хоч і мають гучну структуру, але як правило налічують до 100 "багнетів", зокрема чотири "штурмові групи" по 20 осіб, командир роти та "політрук", і також – розвідувальна група на 8 осіб + екіпаж БПЛА на 2 особи, саперна група на 5 осіб та евакуаційна група на 3 особи. Основне озброєння – стрілецька зброя та гранатомети, основне завдання – ведення бойових дій в урбанізованій місцевості та/або захоплення важливих опорних пунктів, але в функціоналі також було прописано "ведення диверсійних дій".

ТОС-1
Рашистський ТОС-1 "Солнцепек", фото ілюстративне
При цьому було відомо, що перший етап формування таких "штурмових рот" відбувався з жовтня 2022 року по лютий 2023 року в складі "1-го армійського корпусу", другий етап – з лютого по березень 2023 року на базі танкових та мотострілецьких підрозділів "кадрових" мотострілецьких дивізій армії РФ, а з березня по квітень 2023 року – третій етап на базі окремих мотострілецьких бригад.

Тепер же у своєму інтерв’ю для "Інтерфакс-Україна" командувач Сухопутними військами генерал-полковник Олександр Сирський розповів нові деталі, які доповнюють картину по рашистських "штурмових ротах". І якщо рашисти перекидають "Солнцепек", то це означає скоріше появу "штурмових рот", аніж десантників.

У Пентагоні прогнали контрнаступ ЗСУ через математичні моделі - що це таке та чому це абсолютно непублічний пласт допомоги

Під час слухань у Конгресі США, які пройшли 26 квітня, верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Крістофер Каволі дав доволі цікаву відповідь на питання підготовки України до наступальних дій.

Пентагон Україна ЗСУ
Математичне моделювання бойових дій - окрема наука

Зокрема він зазначив, що 98% обіцяного для проведення контрнаступу озброєння вже в Україні й існує "абсолютна впевненість", що все необхідно доставлено. А також додав, що разом із ЗСУ, були проведені моделювання й Україна у "хорошій позиції" для контрнаступу.

Проведення математичних моделювань бойових дій для ЗСУ у США означає існування цілого пласту абсолютно непублічної допомоги, який не менший за передачу озброєння.

Як рашисти крадуть один в одного двигуни до танків

Пропагандистські ресурси країни-агресора повідомляють про арешт полковника Алєксандра Дєнісова, начальника служби бронетанкової техніки зі складу управління технічного забезпечення Південного військового округу. Ці ресурси стверджують, що він "в складі організованої злочинної групи" протягом листопада 2021 року – квітня 2022 року вкрав сім двигунів В-92С2 до танків Т-72Б3 і Т-90. Але при цьому не розкривається, куди і навіщо Дєнісов крав ці танкові двигуни, і який прямий інтерес у нього був це робити.

танковий двигун В-92С2
Демонстраційний зразок російського танкового двигуна В-92С2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що деякі кремлівські пропагандисти також пишуть, що саме через подібні корупційні оборудки втратив свій пост уже ексзаступник міністра оборони РФ з матеріально-технічного забезпечення генерал-полковник Міхаіл Мізінцев, військовий злочинець, відповідальний за жорстокі обстріли Маріуполя. Розповідаємо, навіщо рашисти крадуть один в одного двигуни до танків Т-72Б3 і Т-90, і що вони з ними далі роблятью

Читайте також: Велика Британія хоче купити для ЗСУ ракети на 300 км і мінні трали та мостоукладники до Т-72 і Leopard 2