xcounter
#

Велика Британія хоче купити для ЗСУ ракети на 300 км і мінні трали та мостоукладники до Т-72 і Leopard 2

7509
Пуск ОТРК "Точка-У" Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск ОТРК "Точка-У" Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Це буде не тільки зміцнить позиції України напередодні контрнаступу, але й також стане окремим "подарунком" Кремлю під "9 травня"

Міністерство оборони Великої Британії в рамках міжнародного Фонду підтримки України опублікувало новий запит на купівлю техніки та озброєння для ЗСУ і там з’явились вкрай цікаві позиції.

Почнімо із найбільш політично чутливої – британське Міноборони до 4 травня 2023 року приймає пропозиції від можливих постачальників на поставку керованих реактивних снарядів або ракет з дальністю стрільби від 100 км до 300 км, із можливим корисним навантаженням від 20 кг до 490 кг. В списку технічних умов вказано здатність долати ППО рашистів та низька ймовірність перехоплення, опція планування місії та стійкість до різноманітних засобів ворожої РЕБ.

Читайте також: У Пентагоні прогнали контрнаступ ЗСУ через математичні моделі - що це таке та чому це абсолютно непублічний пласт допомоги
Запуск тактичної ракети MGM-140 ATACMS із системи M270, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Можливо, в цьому пункті британці переслідують одразу дві цілі – або ж справді на комерційній основі відібрати можливого постачальника ракетного озброєння ЗСУ, що може бити на дальність до 300 км. Тим більш, що тут може бути як мінімум один ймовірний варіант – турецька MBRL, Multi-Barrel Rocket Launcher від Roketsan, що може відстрілювати широку номенклатуру ракет, в тому числі балістичні KHAN на дальність до 300 км.

А можливо, Велика Британія таким чином хоче зняти останні політичні перепони, які стоять на шляху передачі Україні ракет ATACMS від США.

MBRL від Roketsan у ЗСУ (фото: 49 ОАБр)

Ще одна цікава позиція – до 9 травня 2023 року Міноборони Великої Британії прийматиме варіанти по поставкам протимінних тралів та катів до танків типів Т-72, Leopard 2 та Leopard 1, та "саперних танків". Також – самохідних броньованих мостоукладальників та тягачів для важкої бронетехніки.

Цікаво, що при цьому британці не розкривають публічно, скільки грошей планують виділити та скільки одиниць тої чи іншої техніки придбати для ЗСУ. Врешті – навіть не розкривають, коли придбане озброєння планують поставити безпосередньо для нашого війська.

Але тут варто зафіксувати, що сам факт таких закупівель не тільки зміцнить позиції України напередодні очікуваного контрнаступу, але й заодно стане гарним "подарунком" Кремлю напередодні "сакрального" для нього "9 травня".

Т-72 ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна має сигнал від "деяких країн" про готовність навчати пілотів на F-16, і там є дуже неочікувані варіанти