xcounter
#

Україна закуповує цікавий дрон проти "Шахедів", Zala та "Орланів", але все впирається в обсяги виробництва

15750
Фото — Fortem Technologies
Фото — Fortem Technologies

Сили оборони України вже мають на озброєнні дрони DroneHunter F700, які можуть у буквальному сенсі ловити такі безпілотники, як "Шахеди" чи "Орлани"

Американська компанія Fortem Technologies шукає фінансування на суму у декілька мільйонів доларів [several million dollars] для відкриття другої виробничої лінії для своїх "ловців "Шахедів", щоб мати можливість постачати більше такого озброєння в Україну.

Про це заявив генеральний директор компанії Джон Грюн — за його словами, якщо компанія зможе вчасно отримати необхідне фінансування, то зможе на початку 2024 року розпочати постачання дронів (про які саме поставки йдеться не уточнюється — можна обережно припустити, що йдеться про додаткові партії дронів для України), розповідають у виданні Defense One.

Читайте також: "Шахедобійки" ЗСУ, що є, чого не вистачає та що ще можуть передати: від Agnostic Gun Truck до LaWS

Тут одразу варто уточнити, що йдеться про безпілотник DroneHunter F700, який вже перебуває на озброєнні Сил оборони України — ще у січні цього року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Україна вже отримала перші шість таких систем, які передусім будуть захищати енергетичні об’єкти України від атак дронів-камікадзе типу Shahed-131/136.

Разом з тим, як стверджує Грюн, якщо спершу дрони постачалися лише Мінцифрі, то зараз компанія напрямку продає свої DroneHunter F700 одразу трьом українським міністерствам — деталі ймовірних укладених угод і обсяги постачання чи закупівель не розкриваються.

Очільник Fortem Technologies також розповідає, що використання їхніх дронів Україною на полі бою допомогло удосконалити це озброєння, і це вже не перший яскравий приклад, коли використання Силами оборони західного озброєння позитивно впливає на їхнє подальше удосконалення.

Ключовим оновленням, яке отримав DroneHunter F700, стала його підвищена стійкість до російських засобів РЕБ, які становлять суттєві проблеми для безпілотників. Крім того, у Fortem Technologies також адаптували ці дрони, щоб вони найкраще "ловили" Shahed-136, вага яких становить близько 200 кг. Втім, про які саме удосконалення йдеться інформація теж не розкривається.

Fortem Technologies
Фото — Fortem Technologies

Нагадаємо, що DroneHunter F700 — це по суті озброєний сітками дрон, завдяки яким він може у прямому сенсі "ловити" ворожі безпілотники. За виявлення цілей відповідає вбудований радар TrueView R20. Водночас вбудований штучний інтелект дозволяє дрону займати якнайкращу позицію, щоб з високою ефективністю перехоплювати ворожі безпілотники.

До речі, тут варто згадати, що нещодавно у ДПСУ оприлюднили відео, в якому розповіли, як прикордонники проходять навчання на цей "дрон, який ловить дрони".

"Він фіксує на своєму радарі цілі, які ми відслідковуємо; знаходимо ту ціль, яка необхідна для ураження, і в автоматичному режимі цей дрон підіймається в небо, займає свою зону, яку він захищає і здійснює її захист за допомогою сіток, які він скидує на безпілотник", — розповідають у ДПСУ.

Читайте також: "Шахеодобійка" MSI-DS Terrahawk Paladin від Великої Британії для України - що це за система