xcounter
#
​Україна поглиблює співпрацю з НАТО: у фокусі безпека у Чорному морі, протидія кіберзагрозам, тероризму та оргзлочинності

​Україна поглиблює співпрацю з НАТО: у фокусі безпека у Чорному морі, протидія кіберзагрозам, тероризму та оргзлочинності

Обмін розвідувальними даними між Києвом та країнами-союзницями стане поглибленим та швидшим
537

12 червня 2020 року Північноатлантичний Альянс визнав Україну партнером із розширеними можливостями. Є глибокий символізм в тому, що наразі Україна приєдналась до програми, яку в НАТО запустили у 2014році – на тлі нових загроз з якими Альянс та світ стикнулись в той час...

Чому в НАТО підвищили рівень співпраці з Україною?

Повідомлення про те, що Північноатлантична рада визнала Україну партнером із розширеними можливостями оприлюднене на сайті Північноатлантичного Альянсу.

"У п’ятницю (12 червня 2020 року), Північноатлантичний Альянс визнав Україну як партнера з розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partner). Цей статус є частиною Ініціативи НАТО у взаємосумісності з партнерами, яка має на меті продовження та поглиблення співпраці між Альянсом і партнерами, які зробили суттєвий внесок у операції та місії під егідою НАТО", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: ​Бійці полку "Азов" відбили наступ "противника" на півдні Донецької області (відео)
Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express

"Це рішення визнає великий внесок України в місії НАТО та свідчить про постійну прихильність Альянсу до своїх партнерських відносин, незважаючи на пандемію COVID-19", - заявила речниця НАТО Оана Лунгеску.

Як партнер НАТО Україна надала війська для операцій союзників, у тому числі в Афганістані та Косово, а також Силам реагування НАТО та навчанням НАТО. Союзники високо цінують цей вагомий внесок, який демонструє прихильність України до євроатлантичної безпеки.

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
Україна утримає свій військовий контингент у Косові у складі міжнародних сил KFOR під керівництвом НАТО з 1 вересня 1999 року по сьогодні / Фото: МОУ

Внесок України в спільну безпеку Західної цивілізації підкреслили і в офіційному повідомленні Посольства США в Україні.

"Сполучені Штати Америки вітають Україну з тим, що вона стала членом Програми розширених можливостей НАТО! Союзники по НАТО надали Україні розширені можливості для поглиблення співпраці завдяки вагомому внеску України в нашу спільну безпеку. Сполучені Штати Америки залишаються прихильними продовженню співпраці з нашими українськими партнерами для покращення сумісності з НАТО та просування реформи оборонного сектору", - йдеться в оприлюдненому Посольством повідомленні.

Що отримає Україна?

Те, що означає для України статус партнера з розширеними можливостями пояснили в Офісі віце-прем’єра з питань європейської і євроатлантичної інтеграції, розмістивши у Facebook відповідну інфографіку.

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express

Зокрема в оприлюдненій інфографіці стверджується: "Це особливий формат співпраці, який НАТО пропонує найближчим союзникам, що готові тісно співпрацювати з Альянсом для протидії світовим загрозам. Такий формат дозволяє кожній країні обрати сфери для взаємодії, які будуть максимально корисними для неї та НАТО",

Перш за все програма розширює можливості секторальної взаємосумісності з НАТО у кількох напрямках — логістиці, зв’язку, управлінні військовими підрозділами.

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
Україна бере участь у операції Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (ISAF) з 31 березня 2008 року

Завдяки статусу партнера НАТО Україна отримає змогу брати участь у плануванні операцій, отримає доступ до маневрів, передового досвіду та пріоритетної сертифікації сил і засобів.

Водночас українські представники зможуть претендувати на посади у штаб-квартирі й командних структурах Альянсу.

Обмін розвідувальними даними між Києвом та країнами-союзницями стане поглибленим та швидшим.

Участь в Програмі також передбачає поглиблення співпраці з підтримки безпеки в акваторії Чорного моря і спільну протидію кіберзагрозам, міжнародному тероризму і організованій злочинності.

Програму розширених можливостей в НАТО започаткували в 2014 році та долучили до неї п'ять країн: Швецію, Фінляндію, Австралію, Грузію та Йорданію. Наразі шостою країною-партнером НАТО з розширеними можливостями стала і Україна. Кожен з цих партнерів має індивідуальні стосунки з НАТО, які основані на сферах спільного інтересу. Програма покликана допомогти учасникам збільшити оперативну сумісність своїх військ з силами НАТО.

Слід зазначити, що статус України як партнера з розширеними можливостями не заперечує жодних рішень щодо членства країни в Альянсі. При цьому союзники по НАТО продовжують послідовну підтримку України в проведенні реформ, у тому числі в секторі безпеки та оборони щодо цивільного і демократичного контролю та боротьби з корупцією.

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
У червні 2019 року вперше в історії підрозділ з країни, яка не є членом Північноатлантичного альянсу, зміг пройти сертифікацію як підрозділ SOF (сил спеціальних операцій) НАТО. Ним став 140-й центр Сил спеціальних операцій Збройних сил України, який склав відповідні іспити в Литві. Цей підрозділ відтепер має право залучатися Силами швидкого реагування НАТО (NATO Response Force, NRF)

Україна звернулася до НАТО з проханням про участь у Програмі розширених можливостей 1 листопада 2019 року. Свій вагомий внесок в результат, яким стало визнання Альянсом України партнером із розширеними можливостями, вклали українські дипломати, військові, представники силових структур, і що найголовне, громадянське суспільство України.

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
Інфографіка: facebook.com/ukrainetonatopress

Довідка Defense Express:

Україна є єдиною країною серед держав-партнерів НАТО, яка брала участь в усіх основних операціях та місіях Альянсу.

На даному етапі український національний контингент та персонал виконують завдання у складі Місії багатонаціональних сил НАТО у Косово, Республіка Сербія та Тренувально-дорадчої Місії НАТО «Рішуча підтримка» в Ісламській Республіці Афганістан. Крім цього, триває робота із приєднання України до участі в Місії НАТО в Іраку та Операції НАТО «Морський охоронець».

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express

Місія багатонаціональних сил НАТО у Косово, Республіка Сербія (Місія КФОР)

Український національний контингент чисельністю 40 військовослужбовців формується на базі одного з інженерних полків ЗС України на ротаційній основі.

Склад контингенту: інженерний підрозділ, офіцер взаємодії в Штабі Місії КФОР та елемент забезпечення.

Національний контингент виконує завдання у складі Об'єднаної групи логістичної підтримки Місії КФОР.

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
Навчання українських та угорських миротворців у Косові, березень 2020 року / Фото: МОУ

Основні завдання національного контингенту:

Важкий інженерний підрозділ виконує завдання із забезпечення свободи пересування в зоні відповідальності Місії КФОР, організації та проведення заходів мінної безпеки в інтересах як Місії КФОР, так і місцевого населення, розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів, та інші завдання інженерного забезпечення по всій зоні відповідальності Місії КФОР.

Тренувально-дорадча Місія НАТО «Рішуча підтримка» в Ісламській Республіці Афганістан (Місія РП-А)

У складі Місії РП-А за Збройними Силами України закріплена 21 посада.

Фото: МОУ

Основні завдання національного персоналу:

виконання обов’язків на посадах штабних офіцерів у Штабі Місії РП-А;

ведення інженерної розвідки шляхів руху, об’єктів та місцевості;

виконання заходів з протидії застосуванню саморобних вибухових пристроїв та знешкодження вибухонебезпечних предметів;

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
Фото: МОУ

чергування у складі сил зведеного загону швидкого реагування;

надання спеціальної підтримки діяльності литовського національного елементу забезпечення.

У зв’язку з світовою пандемією COVID-19 Україна тимчасово повернула на батьківщину 8 військовослужбовців Збройних Сил України зі складу Місії.

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
Фото: МОУ

Сили реагування НАТО (СРН)

Україна є першою країною серед держав-партнерів НАТО, яка залучилася до Сил реагування НАТО. Починаючи з 2010 року на чергуванні у складі СРН перебувають визначені підрозділи Збройних Сил України. У 2019 році першою серед країн-партнерів НАТО Україна сертифікувала підрозділ Сил спеціальних операцій до участі у складі СРН, який заступив на чергування у СРН-2020 Альянсу.

Навчання НАТО

Підготовка та участь Збройних Сил України у навчаннях НАТО дає змогу підвищити рівень навченості і взаємосумісності органів управління та підрозділів до дій у складі багатонаціональних угрупованнях.

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
Фото з міжнародних навчань Combined Resolve за участі українських та американських військових / МОУ

Починаючи з 2015 року спостерігається позитивна тенденція щодо зростання кількості навчань НАТО, у яких представники та підрозділи Збройних Сил України прийняли участь в якості як спостерігачів, так і учасників. Так, у 2018 році було взято участь у 5-ти навчаннях НАТО, у 2019 – у 6-ти, у 2020 заплановано участь у 7-ми навчаннях НАТО.

Крім навчань НАТО Україна приймає участь і у багатонаціональних навчаннях з країнами Альянсу та його партнерами, а також організує проведення таких навчань на своїй території. Протягом останніх двох років кількість таких навчань за участі Збройних Сил України склала понад 30 на рік.

Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
Enhanced Opportunities Partner, Nato, Ukraine, Defense Express
У 2019 році у багатонаціональних навчаннях "Combined Resolve — XII" брала участь механізована рота під керівництвом капітана Олександра Борща зі складу 93-ої окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Збройних Сил України / фото: МОУ

Читайте також: Олександр Сирський: Бойова підготовка – це основа боєздатності війська