xcounter
#

У США вирішили відновити з "кладовища" бомбардувальник B-1, це доволі рідкісна подія

24197
Фото — Dyess Air Force Base
Фото — Dyess Air Force Base

У ПС США цей епізод відзначають як такий, що демонструє "непохитну прихильність" підтримці боєздатних ударних сил

Минулого місяця 7-ме бомбардувальне крило Повітряних сил США оголосило про рішення "відродити" один зі стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer на заміну іншому літаку, що зазнав аварії на базі ПС США "Дайс", що у Техасі — як розповідають у службі, бомбардувальник B-1 ще 8 лютого прибув на базу ПС США "Тінкер" для "серйозного відновлення та технічного" обслуговування, а після завершення оновлена машина відправиться на авіабазу "Дайс".

Читайте також: Армія США має чотири аварії з AH-64 Apache за два місяці, одна з бригад зупинила польоти
бомбардувальник B-1 Lancer
Фото ілюстративне, джерело — Dyess Air Force Base

Судячи з усього, на відновлення повернули один з 17 бомбардувальників, які були виведені з експлуатації з лютого по вересень 2021 року — як згадують у виданні Air and Space Forces Magazine, тоді повідомлялося, що чотири з цих літаків будуть підтримувати у придатному для відновлення стані. Тоді ж відзначалося, що відновлення однієї машини може коштувати десятки мільйонів доларів, водночас відправку майже два десятки машин "на кладовище" пояснювали бажанням зосередити час та ресурси на підтримку тих літаків, що залишилися на озброєнні.

Командир 7-го бомбардувального крила полковник Сет Спен’єр назвав "просто неймовірним" той факт, що ПС США протягом цього року планують повернути до виконання ударних місій літак, який "протягом декількох років" перебував на зберіганні. "Всі ці зусилля кажуть про нашу непохитну прихильність підтримці боєздатних ударних сил", — відзначає він.

Як акцентують у виданні, це фактично вперше за два десятиліття, коли бомбардувальник B-1B Lancer повернеться у стрій після виведення в експлуатації — так, ще у 2003 році було знято з озброєння одразу 33 бомбардувальників, водночас до вересня 2004 року у стрій повернули одразу сім літаків.

Варто відзначити, що відновлений літак має замінити у ПС США один з бомбардувальників, що зазнав аварії ще у квітні 2022 року, коли під час запуску відновив двигун. Літак отримав серйозні пошкодження, його корпус був розібраний на 49 частин на суму у понад 2,7 млн доларів.

Нагадаємо, раніше цього року зазнав аварії ще один бомбардувальник B-1B Lancer, який розбився під час посадки на авіабазі "Елсворт". Про що може говорити епізод із втратою B-1B Lancer, і чи був він носієм ядерної зброї Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: Якщо РФ готується бити по Україні ракетами "Калибр", то скільки цих крилатих ракет може бути