xcounter
#

Армія США має чотири аварії з AH-64 Apache за два місяці, одна з бригад зупинила польоти

2747
Пара AH-64 Apache зі складу 4-ої бригади армійської авіації Армії США, фото - US Army
Пара AH-64 Apache зі складу 4-ої бригади армійської авіації Армії США, фото - US Army

За яких умов відбулись ці аварії, і як це може вказувати на технічний стан цих вертольотів

Ввечері 27 березня 2024 року в штаті Колорадо розбився ударний гелікоптер AH-64 Apache зі складу 4-ої бригади Армії США, розміщеній на військовій базі Форт-Карсон. Це був звичайний тренувальний політ, в результаті інциденту другий пілот гелікоптера потрапив у лікарню з легкими травмами.

На той момент це була вже друга за попередні 3 дні аварія за участі AH-64 Apache та загалом четвертий подібний епізод за останні 2 місяці в Армії США. На цьому тлі згадана вище 4-а бригада армійської авіації вирішила призупинити польоти своїх Apache до з’ясування усіх деталей інциденту. Про це пише портал The Drive.

Читайте також: Що це за зенітні ракети Aster 30 та бронемашини VAB, передачу яких готує Франція
AH-64 Apache зі складу 16-ої бригади армійської авіації Армії США, фото - US Army

Автори видання наводять деталі усіх чотирьох епізодів, із чого випливає зокрема, що ці аварії із AH-64 Apache відбулись у різних бригадах армійської авіації США, тобто мова скоріше про технічний стан самих вертольотів.

Наприклад, в інциденті 25 березня 2024 року фігурує вертоліт із 16-ої бригади армійської авіації, в результаті епізоду обидва пілота опинились в лікарні в стабільному стані.

В епізоді 13 лютого 2024 року аварії зазнав Apache із 211-го полку армійської авіації, також під час тренувального польоту. Але там нюанс був ще і в тому, що другим членом екіпажу на цій машині був взагалі пілот ВПС США, і там ще триває розслідування цього епізоду. Ну а четвертий епізод мав місце 23 лютого 2024 року, після чого було оголошено про зупинку польотів на усіх "Апачах". Однак, як резюмують автори The Drive, такий наказ про "заземлення" AH-64 Apache навряд чи стосувався саме діючих частин.

AH-64D, який розбився в аварії 13 лютого 2024 року, зображення - Utah National Guard via KUTV

Що цікаво, до початку цього ланцюжка з аваріями "Апачів" під час польотів на цих машинах уже фіксувалась одна системна технічна проблема – неполадки в роботі бортових електрогенераторів, що могло приводити навіть до задимлення в кабіні гелікоптерів, і це фіксувалось ще у вересні 2023 року.

На даний момент повідомляється, що армійські інженери уже доклали певних зусиль для вирішення цієї проблеми, зокрема модифікувавши бортові електрогенератори. На цьому тлі автори The Drive роблять припущення про те, що причиною усіх вищезгаданих чотирьох інцидентів не є проблема з електрогенераторами, але вони вказують, що істинна причина усіх аварій лишається поки не зрозумілою.

Раніше Defense Express розповідав про те, що в бюджеті США нема 1,5 млрд на запчастини аж до 514 літаків, переважно F-16.

AH-64 Apache, ілюстративне фото від US Army
Читайте також: Які висновки можна зробити із ранкового удару рашистів 31 березня