xcounter
#

У США оцінюють ідею переробити управління зброєю під геймерів й скоріш за все так й зроблять

2773
Як це не дивно, але "мишкою та клавою" керувати озброєнням дійсно може бути легше (всі фото: US DoD)
Як це не дивно, але "мишкою та клавою" керувати озброєнням дійсно може бути легше (всі фото: US DoD)

Як активно показує практика, замість спроб розробити щось максимально "військове", завжди значно зручнішим виявляється те, до чого звик

У Пентагоні дуже серйозно задумались над тим, як зробити зброю, яка стає все більш цифровізованішою простішою для бійця. І поки найбільш прагматичним варіантом виглядає ситуація, коли весь інтерфейс та органи управління будуть просто запозичені з ігрової індустрії, без жодних змін.

Американське видання Breaking Defense наводить слова бригадного генерала Джефрі Норманом, очільником групи бойових машин наступного покоління в Army Futures Command. І за його словами результат перших тестів перспективних роботизованих машин показав вкрай цікавий аспект.

Читайте також: Чи дійсно у РФ почали виробництво FPV-дронів на хлібних комбінатах

Спочатку для однієї з цих платформ був створений доволі елегантний контролер у стилі "Формули-1", але коли на нього подивився оператор, то попросив просто ноутбук, клавіатуру та мишу. А також навів дуже просту мотивацію - після величезної кількості годин проведених у комп'ютерних іграх він точно справиться навіть з декількома роботами та їх корисним навантаженням лише "мишею та клавою".

армія США програмісти

Про напрям максимально спростити керування озброєнням розповів й керівник центру підготовки Форт-Мур генерал-майор Кретіс Баззард. Він зазначив, що для армії США елементи керування, які зручні для геймерів стали основним вектором розвитку. І мова йде не лише про контролери, а про програмні інтерфейси, які мають бути стандартизовані для всіх систем.

"Чого ми не хочемо - так це того, що б коли ми мали п'ять різних зразків, то щоб для кожного з них необхідно було б носити з собою п'ять різних контролерів, п'ять різних батарей, а кожен з них потребував би п'яти різних типів навчання", - підкреслив Баззард.

Саме тому доволі важливою задачею є і створення максимально уніфікованого інтерфейсу для того, щоб користуватися різними видами озброєння. Заради цього вже формуються стандарти програмного забезпечення GCIA для озброєння сухопутних військ, яка передбачає відкриту модульну архітектуру.

армія США програмісти

Також оцінюється підхід, коли розробка програмного забезпечення буде відокремлена від "заліза", але обидва мають розроблятись за єдиними сумісними стандартами, що дозволить отримати дві гнучкі системи.

Читайте також: Скільки ракет зміг накопичити ворог для ударів: аналіз статистики запущених та виробничих можливостей