xcounter
#

У США назвали ціну 5-річного відновлення аеродрому з якого бомбили Хіросіму та Нагасакі

У США назвали ціну 5-річного відновлення аеродрому з якого бомбили Хіросіму та Нагасакі
4426

Авіабаза West Field на острові Тініан у Тихому океані була побудована США для бомбардувань Японії менше ніж за рік, але тепер на її відновлення хочуть п'ять років та сотні мільйонів доларів

Повітряні сили США уклали контракт на відновлення аеродрому на острові Тініан, що входить у групу Північних Маріанських островів у 3000 км від Китаю.

Це історично відома авіабаза West Field з якої у 1945 році було здійснено ядерні бомбардування Японії та взагалі розміщувалось 58-е бомбардувальне крило американських повітряних сил, яке здійснювало стратегічні бомбардування звичайними бомбами. Але вже у 1946 цей аеродром став нікому не потрібний і як військовий об'єкт був зачинений.

Читайте також: Якщо США знадобилось 2 роки на розконсервацію B-52, то скільки треба буде на B-1

Але у 2024 році Пентагон вирішив відновити та поручив інжерерно-будівній компанії Fluor відновити авіабазу. Загальна вартість контракту становить 409 млн доларів, а строк виконання - 5 років. Про це пише Defense News, додавши, що така вартість пов'язана із тим, що матеріали та робоча сила на островах Тихого океану коштує значно дорожче чим на континенті.

інженерні війська США

З боку Defense Express зазначимо, що раніше повідомлялась вартість цього проєкту, але вона була у рази меншою. Бо детально розписаний проєкт реконструкції West Field передбачав 130 млн доларів, з яких 104 мали піти на злітну смугу, руліжні доріжки та майданчики. Але з огляду на нову ціну, мова або йде про втричі більший обсяг робіт, або про загальну вартість включно з будівництвом всієї авіабази, разом з такими комплексними об'єктами, як військове містечко.

На фоні цього можливо лише нагадати, що історія West Field почалась після захоплення острова у липні 1944 року на місці японського аеродрому до березня 1945 року була створена надпотужна авіабаза на чотири 2,6-км смуги та всією інфраструктурою включно з містечком для проживання особового складу. Але вже у 1946 цей аеродром став нікому не потрібний і як військовий об'єкт був зачинений.

West Field Тініан
West Field у 1945 році (@Bill Webster)

Водночас для США вона дійсно має велике значення на фоні переорієнтування на Тихоокеанський регіон у протистоянні проти Китаю. При цьому мова йде про посилення авіабаз на Північних Маріанських островах, на який вже й так знаходиться ключова база в регіоні на Гуамі, який лише у 200 км на південь.

Читайте також: Fuchs Evo від Rheinmetall проти Patria: у Бундесвері нечувана битва з інсайдами щодо нового БТРа