xcounter
#

Якщо США знадобилось 2 роки на розконсервацію B-52, то скільки треба буде на B-1

2637
B-1B Lancer із серійним номером 85-0081, який проходитиме процес відновлення, фото – US Air Force
B-1B Lancer із серійним номером 85-0081, який проходитиме процес відновлення, фото – US Air Force

Поки що це виглядає лише як питання до практичних спостережень

Основу флоту стратегічної авіації ВПС США наразі складають 76 стратегічних бомбардувальників B-52H та 45 B-1B Lancer, ця чисельність затверджена Конгресом на законодавчому рівні.Певна кількість літаків обох типів стоїть на зберіганні, і не тільки як "донори запчастин", але й для можливого повноцінного відновлення на випадок, якщо якийсь із стройових бомбардувальників буде втрачено в результаті аварії чи інших подій.

Уже був на практиці приклад, коли ВП США потрібно було розконсервувати та поставити в стрій один із B-52 на зберіганні, після втрати аналогічного літака, на це все пішло по факту 2 роки та 10 тисяч людино-годин. Тепер американські військові проведуть аналогічний процес і з відновленням та розконсервацією одного B-1.

Читайте також: Fuchs Evo від Rheinmetall проти Patria: у Бундесвері нечувана битва з інсайдами щодо нового БТРа
Стратегічні бомбардувальники B-1 та B-52 на зберіганні, зображення від Google Earth

Портал The Drive пише, що наразі ВПС США почали процес повернення у стрій бомбардувальника B-1B Lancer із серійним номером 85-0081 та власним іменем "Ланселот", який був 41-им серійним екземпляром та був поставлений на зберігання на авіабазу "Девіс-Монтан" лише в 2021 році, в рамках ініціативи по списанню одночасно 17 літаків цього типу.

Передбачається, що саме цей бомбардувальник відновлюватимуть для заміни в строю іншого B-1B Lancer, що був втрачений ще в 2022 році після пожежі двигуна. Цікаво, що в цій історії командування ВПС США спочатку розглядало варіант просто відремонтувати пошкоджений пожежею бомбардувальник. Але потім виявилось, що дешевше буде повернути в стрій саме законсервований "Ланселот", а той літак – просто списати.

B-1B Lancer із серійним номером 85-0081, який проходитиме процес відновлення, фото – US Air Force

Тим більш, що при постановці на зберігання це бомбардувальник із серійним номером 85-0081 разом із трьома іншими бортами був виділений в категорію "Тип 2000", яка передбачає можливість відновлення та повернення у стрій за необхідності.

А інші 9 бомбардувальників були віднесені до категорії "Тип 4000", тобто для використання як "донори запчастин", ще інші чотири – для наземних випробувань чи списання як музейні експонати.

Втім, якщо далі виходити із тексту публікації, то побачимо наступну картину. Фактично, процес відновлення "Ланселота" в строю почався ще в лютому 2024 року, і на даний момент уже проходить відновлення на авіабазі "Тінкер" в штаті Оклахома. Це означає, що процес розконсервації вже зайняв 2 місяці.

B-1B Lancer із серійним номером 85-0081, архівне фото від US Air Force

Більш того – там же цей літак має пройти процес оновлення бортової апаратури, зокрема установки нових засобів зв’язку та частково "скляної кабіни".

Наразі нема чіткої відповіді, скільки саме часу знадобиться ВПС США для відновлення бомбардувальника B-1B Lancer із серійним номером 85-0081. Але є загальна вказівка по тому, що американські військові сподіваються використовувати ці літаки до 2037 року включно.

Читайте також: Як РФ планувала перекинути з Балтійського у Чорне море корабель "Калібрами", якщо Босфор зачинений