xcounter
#

У РФ проти дронів пропонують використовувати аеростати загородження

2085
У РФ проти дронів пропонують використовувати аеростати загородження

Система на аеростатах проти БПЛА отримала назву "Барьер" і нібито вже має перші замовлення

Ідея повернути у стрій аеростати загородження, які використовувались у Першій та Другій світових війнах дійшла і до РФ. І ціла система під назвою "Барьер" була запропонована на профільній конференції присвяченій боротьбі з дронами, що проходила у Санкт-Петербурзі під егідою "НИИ "Вектор", що входить до "Ростеха".

З такою пропозицією виступив російський стартап "Первый дирижабль" (позиціонує себе як авіаційне конструкторське бюро). І попри те, що конференція пройшла 1 липня, саму систему "Барьер" розробники просувають ще з вересня 2023 року, про що говорять дати їх презентаційних матеріалів.

Читайте також: У РФ засвітився важкий БТР на шасі Т-72 або Т-90, але чи у них багато танків під переробку

Сама іде полягає у створенні мережі з аеростатів, які знаходяться в ангарах, що розкриваються, та підіймаються у повітря у випадку необхідності й натягують величезну сітку висотою до 250 метрів, яка й має стати бар'єром для ворожих дронів.

аеростати загородження проти дронів

Зазначається, що максимальне навантаження на один аеростат становить лише 30 кг, що говорить про використання максимально легких сіток.

Сама іде дійсно є копією вже відпрацьованих рішень з аеростатами загородження, але вони тримали не сітки, а металеві троси. Нагадаємо, що Defense Express писав про аспекти застосування аеростатів загородження, але проти крилатих ракет, на основі їх використання Великою Британієюпроти "Фау-1".

аеростати загородження

Важливо, що у "Первый дирижабль" вже похизувались, що не лише провели успішні випробування цієї системи, але й нібито отримали замовлення на неї. Водночас у російської компанії є концепція, за якою система "Барьер" будується не на аеростатах, а на коптерах, які виконують аналогічну задачу із підйомом та натягуванням сітки.

дрони загородження проти дронів

Зазначимо, що зараз у РФ питання захисту від дронів, наприклад, нафтобаз чи нафтопереробних заводів, було доручено власникам самих цих об'єктів. Зокрема вже помічені безрезультатні спроби захистити обладнання нафтопереробних заводів за допомогою натягнутих тросів.

троси захсист нпз

На фоні цього можливо зробити припущення, що ця ідея захисту від дронів шляхом аеростатів чи дронів, які будуть натягувати сітки, дійсно може отримати певне поширення у РФ.

Читайте також: Українські дрони атакували систему російської космічної розвідки "Звезда" ОсНаз ГРУ