xcounter
#

У РФ засвітився важкий БТР на шасі Т-72 або Т-90, але чи у них багато танків під переробку

15409
Російська БМО-Т, фото ілюстративне
Російська БМО-Т, фото ілюстративне

Як взагалі можна оцінити перспективи з подібними машинами в росіян

У відкритому доступі з’явились кадри із важким гусеничним бронетранспортером на базі Т-72 або Т-90, який проходив ходові випробування біля "Уралвагонзаводу".

Зовнішній вигляд цієї машини дозволяє оцінити, що корпус цієї машини має передньомоторне компонування, і що конструкція не виключає можливості встановлення башти із озброєнням, для варіанту важкої БМП. Відповідні матеріали оприлюднив ресурс btvt_2019.

Читайте також: Що нам дає підрахунок по запасам Т-80 рашистів, які можуть не закінчитись до 2026 року
Російський важкий БТР на базі Т-72 або Т-90 під час випробувань, липень 2024 року, зображення оприлюднив btvt_2019

Від Defense Express маємо наголосити, що незалежно від того, на якій стадії зараз перебуває ця розробка, сам факт її появи уже привертає особливу увагу, оскільки в армії РФ важкі БТР та/або БМП по суті відсутні як клас.

Певним виключенням тут можна назвати рідкісну БМО-Т на базі Т-72, яких в армії РФ було близько 10 одиниць на початок лютого 2022 року. Але тут ми говоримо про скоріше спеціалізовану машину для доставки вогнеметників, аніж про "класичний" БТР.

Так виглядав прототип БМО-Т, архівне зображення наводить btvt_2019

Окремо показово, що важка гусенична бронемашина із переднім розміщенням моторного відділення – для російських розробників є чимось принципово новим. Бо якщо виходити із матеріалів того ж ресурсу btvt_2019, усі подібні проекти російського ВПК по важким бронемашинам на базі танків передбачали збереження класичної компоновки із розміщенням двигуна в кормовій частині корпусу.

Щодо перспектив реалізації теми із важким БТР або БМП для армії РФ на базі Т-72 чи Т-90, то тут одразу постає базове питання – а наскільки багато танків цих типів може бути на зберіганні в армії РФ.

Нереалізований проект важкого БТР-Т (на шасі Т-55), архівне зображення наводить btvt_2019

Щоб знайти відповідь на це питання, у відкритому доступі можемо знайти підрахунки від OSINT-аналітика Covert Cabal про те, що орієнтовно на серпень 2023 року на російських базах зберігання могло бути в гарному стані 50 танків Т-90 та близько 1800 Т-72 різних модифікацій.

Однак наведений вище порядок цифр аж ніяк не означає, що стільки важких БТР на базі цих танків російський ВПК здатен виготовляти. Оскільки в цьому разі мова йде про те, що наявні корпуси танків треба по суті повністю перекомпоновувати під розміщення десанту. Скільки при цьому може займати виробничий цикл, відповідь на це питання поки що невідома.

Раніше Defense Express розповідав про те, що росіяни згадали про рідкісний загороджувач УМЗ-Г на Т-72, який кудись везли.

Демонстрація УМЗ-Г на "Армия-2019", архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: В 2024 та 2025 роках армія РФ хоче отримати по 1500 танків та 3000 ББМ, цифри по БМП-3 теж здивують